BAŞYAZI-Nureddin Soyak – İyi Bir Müslümanın Yolu
İslam; iman, ibadet, ahlak ve hayatın her alanında Allah’ın rızasını gözetmek demektir. Kur’an, sünnet ve sahabe hayatı iyi bir Müslüman olmanın ölçülerini açıkça göstermektedir. İyi bir Müslümanın ilk özelliği, Allah’a samimi bir şekilde imandır. İman, Allah’la kulluk sözleşmesidir. Bu sözleşmeye ne kadar sadık kalınırsa kulluk o kadar güzelleşir.
Rabbimiz: “Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin.” (Nisa/136) buyurur. Gerçek iman sadece dilin söylemesi değildir. Bu söylemi; kalbin tasdiki, dilin ikrarı ve amellerin desteklemesi gerekir.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz: “İman yetmiş küsur şubedir. En üstünü la ilahe illallah demek, en aşağısı ise eziyet veren şeyi yoldan kaldırmaktır.” (Müslim) buyurmuştur.
Burada, amel ve iman ayrılmazlığına işaret vardır. Namaz kulu Allah’a bağlayan en güçlü bağdır. Rabbimiz: “Namazı dosdoğru kılın.” (Bakara/43) diye emrederken bir başka ayette; “Şüphesiz namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” (Ankebut/45) buyurur.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz: “Kul ile küfür arasında namazı terk etmek vardır.” (Müslim) buyurarak namaz ibadetinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Hz. Bilal-i Habeşi ağır işkenceler altında bile namazdan vazgeçmemiştir. Köleyken bile Allah’ın birliğini haykırmaya devam etmiştir.
İyi bir Müslüman olmanın yolu Kur’an’ı okumak, anlamak ve yaşamaktan geçer. Rabbimiz; “Bu Kur’an insanları en doğru yola iletir.” (İsra/9) buyurur. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz; “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” (Buhari) buyurmuştur. Kur’an’ın emir ve yasaklarını öğrenip günlük hayatta uygulamak Müslümanın temel görevlerindendir.
İslam’ın en önemli hedeflerinden biri de güzel ahlaktır. Rabbimiz, peygamberi hakkında; “Şüphesiz sen yüce bir ahlak üzeresin.” (Kalem/4) buyurur. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz: “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta) buyurmuştur.
Güzel ahlak doğruluktur, güvenilirliktir, merhamettir, sabırdır, tevazudur, affediciliktir, adalettir. Müslüman sadece camide değil, hayatın her anında güzel ahlak sahibi olmalıdır.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz; “Müslüman; insanların, elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.” (Müslim); “Mümin insanların, can ve malları konusunda kendisinden emin olduğu kimsedir.” (Tirmizi) buyurmuştur.
Bu tarife göre gerçek mümin ve Müslüman; çevresine zarar vermeyen, gıybet ve iftiradan uzak duran, kimsenin malına, canına ve namusuna el uzatmayan, girdiği her ortamda güven ve huzur veren kimsedir.
Rabbimiz: “Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve ana babaya iyilik etmenizi emretti.”(İsra/23) buyurur. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimize; “Amellerin en faziletlisi hangisidir?” diye sorulduğunda; “Vaktinde kılınan namaz ve ana babaya iyilik.” cevabını vermiştir (Buhari).
İlahi ve nebevi öğüt, Allah’a kulluktan sonra ana babaya sevgili, saygılı, şefkatli ve yardımsever olmayı emreder.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz; “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” (Taberani) buyurmuştur.
Hz. Ebu Bekir Sıddık, sahip olduğu malın büyük kısmını Allah yolunda infak etmiş, köleleri özgürlüğüne kavuşturmuş ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmiştir.
Hayatta zorluklar kaçınılmazdır. Rabbimiz; “Allah sabredenlerle beraberdir.”(Bakara/153) derken, bir başka ayette: “Kim Allah’a tevekkül ederse O ona yeter.” (Talak/3) buyurur.
Hz. Ömer kıtlık döneminde halk ne yerse onu yemiş, sıkıntıyı halkıyla beraber yaşamış ve Allah’a güvenerek adaletle yönetmeye devam etmiştir. Rabbimiz: “Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun.” (Maide/8) buyurur.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz; “Sizden biri kendisi için istediğini kardeşi için de istemedikçe gerçek anlamda iman etmiş olamaz.” (Buhari; Müslim) buyurmuştur.
Müslüman; kin, haset ve düşmanlıktan uzak durmalı, kardeşlik bağlarını güçlendirmelidir. Hiçbir insan hatasız değildir. Rabbimiz; “Ey iman edenler! Allah’a samimi bir tevbe ile tevbe edin.” (Tahrim/8) buyurur. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz; “Ademoğulları hata eder. Hata edenlerin en hayırlısı tevbe edenlerdir.” (Tirmizi) buyurmuştur.
İyi bir Müslüman, hata yaptığında mazeret üretmek yerine Allah’a yönelir ve kendisini düzeltmeye çalışır.
Rabbimiz: “Kim Allah’a ve peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salihlerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır.” (Nisa/69) buyurur.