AİLE ÖZEL SAYISI 2026
Toplumun Mayası, Geleceğin Teminatı: Aile
Kıymetli Okurlarımız,
İlkadım Dergisi olarak, aileyi sadece toplumsal bir birim değil; bir “iman mektebi”, “en küçük devlet” ve insanı beşeriyetten şahsiyete taşıyan en kutsal sığınak olarak görüyoruz. Zamanımızda üzerinde en çok oyun oynanan kurum hiç şüphesiz ailedir. Aile mefhumuna karşı olan yapılar şunu çok iyi biliyor ki toplumların temeli ailedir. Aileyi zayıflattıktan sonra, o kalenin surlarında bir gedik açtıktan sonra diğer kalelerdeki yıkılmalar kendiliğinden gelecektir. Bizler her zamankinden daha fazla ailemizi korumak durumundayız. Hem bu saydığımız sebeplerden hem de 2025 yılının ülkemizde “Aile Yılı” ilan edilmesi vesileyle, aile ile ilgili hazırladığımız bu özel sayıyı bu kadim kalemizin tahkimi için çok kıymetli bir adım olarak değerlendiriyor; bu sayımızda aile gündemini her yönüyle masaya yatırıyoruz.
Özel sayımız iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, dergimiz yayın hayatına başladığından beri kıymetli hocalarımızın kaleme aldığı aile konulu yazılardan sizler için yazılar seçtik. Nureddin Soyak hocamız “Ailenin Önemi” ve “Örnek Aile” konularını işlerken (rahmetli) Yrd. Doç. Dr. İlhami Nalçacıoğlu hocamız “Anne-Baba Olarak Nasıl Eğitimciyiz?” konusunu masaya yatırıyor.
Ahmet Belada hocamız “Aile İçinde Üslup” konusunu kedisine özgü diliyle aktarırken Mehmet Şentürk hocamız “Aile İçinde Huzurun Anahtarları”nı öğretiyor. Prof. Dr. Mustafa Ağırman hocamız “Ailemizin Eksik Fertleri”ni gündemimize taşırken, İbrahim Çiftçi hocamız “Aile Olmak” başlığı ile bizleri karşılıyor. Mahmut Aveder hocamız “Huzur Aileye Yakışır” diyerek huzuru başka yerlerde aramanın gereksizliğini vurgularken, Ömer Faruk Özcan hocamız “Çalışma Alanımız Aile”yi belirledikten sonra “Örnek Aile ve Örnek Adalet”in nasıl olacağını açıklıyor. Bu bölümün son yazısında ise Şevket Şayakdokuyan hocamız “Hadislerde Efendimizin Aile Hayatı”nın nasıl olduğunu bizlere sunuyor.
İkinci bölümde ise Enderun Eğitim Vakfı’mızın YouTube kanalında Aile Seminerleri olarak 13 bölüm şeklinde yayınlanan programların yazıya aktarılmış hali sizleri karşılıyor. Bu bölümde öne çıkan temel başlıklar şu şekilde:
Kavramsal Temeller ve İbadet Olarak Evlilik: Aile, sadece biyolojik bir ihtiyaç değil, helal dairesinde atılan her adımıyla bir ibadettir. “Her amele bir imam gerekir” düsturunca, evliliğin de imamı “ilim” olmalı; aile hayatı Kur’an ve Sünnet ölçüleri üzerine inşa edilmelidir.
Huzurun Anahtarı: Üslup ve Şefkat: Ailede huzur, “sen-ben” kavgasını bırakıp “biz”e yükselmekle mümkündür. Peygamber Efendimizin (sav) örnekliğinde, şiddetin her türlüsünden uzak, nezaket ve zarafet dolu bir dilin hakim kılınması; eşlerin birbirine emanet bilinciyle yaklaşması huzurlu bir yuvanın en temel şartıdır.
Roller ve Eğitim: Modern dünyanın getirdiği karmaşaya karşı, aile içi rollerin fıtrata ve İslam’ın sunduğu prensiplere göre yeniden konumlandırılması elzemdir. Anne ve babalar, birer “çoban” mesuliyetiyle çocuklarını sadece fiziksel olarak değil, onları “marufu emreden, münkerden sakındıran” birer ahlak abidesi olarak yetiştirmelidir
İktisadi Denge: Aile ekonomisi; lüks, israf ve gösteriş hırsından arındırılmalı; kanaat ve diğerkâmlık duygularıyla harcama politikaları belirlenmelidir.
Aileyi korumak, sadece bireysel bir görev değil, bir ümmet ve millet olma davasıdır. Zira aile ne kadar sağlamsa, devlet ve toplum da o kadar güçlü olacaktır. Yazarlarımızın tecrübe ve bilgi birikimiyle hazırladığı bu yazıların, kendi iç dünyanızdan başlayarak yuvanızda yeni bir dirilişe vesile olmasını temenni ediyoruz.
Unutmayalım ki doğru bir gündem bizi cennete taşır, yanlış gündemler ise ömrümüzü heba eder.
Huzurlu ve bereketli okumalar dileriz.