Sürece Dair Birkaç Değerlendirme

- Ramazan Sonrası Hayatımız
Kadrini/kıymetini Kuran’dan alan Ramazan Ayı’nı tamamladık, elhamdülillah. Ramazan’ın bereketiyle bu ayda çok güzel hasletler ve davranışlar kazandık. Yavaş yavaş normal hayat düzenine dönerken Ramazan Ayı’nda kazandığımız güzellikleri devam ettirmeliyiz. Çünkü İslam, bir zaman diliminde yoğunlaşıp da diğer zamanlarda eski hale gelmeyi isteyen beşeri sistemler gibi değildir.
Az da olsa devamlı olma düsturumuz ve süreklilik sağlama kabiliyetimiz bizlere ramazan sonrası hayatımızın da Ramazan Ayı’ndaki hayatımızla benzerlik göstermesini ister. Neticede kulluğumuz ölüm gelinceye kadardır. Hayatın bütünlüğünü sağlayabilme adına devamlılığa çok dikkat edelim. Ve hiç unutmayalım ki insanlar bizlerin İslam’ına ve insanlığına muhtaçtır. Bizdeki İslam ve insanlık ne kadar kaliteli olursa insanların Allah’a doğru yol alması da o kadar kolaylaşacaktır. Böylece insanlarla Allah arasına konulmuş engellerin kısa zamanda nasıl dağıldığına şahit olacağız.
- Fetih Ruhunu Kaybetmeyelim
Hayatımız hedeflerimiz ve beklentilerimiz çerçevesinde şekillenir. Müslüman oluşumuz da bu hedefin yönünü Allah’a ve ahirete yönlendirir. Yine Müslüman oluşumuz bizlerde “Fetih Ruhu”na sahip olmamızı sağlar. Fetih ruhunu gönlünde bulamayanlar bu ruhu kazanmaya, gönlünde yaşatanlar ise söndürmemeye/kaybetmemeye özen göstermelidir.
Fetih ruhu; belli bir mekâna ve zamana izafe edilmeyen, insanların gönüllerinde Allah’a ve Peygamberine yer açmayı hedefleyen, fedakârlık ve gayret dolu, samimiyetle bezenmiş heyecan kaynağımızdır. Bu ruhu kaybeden hayatının tüm aktivitelerini yitirmiştir. Sadece kendisi veya doyumları için yaşayanlar Efendimiz aleyhisselamın tabiriyle ‘ölüdür’ yani fetih ruhunu kaybetmiştir.
Fetih ruhu ayet ve hadisleri heyecan kaynağı yapmakla başlar. Dürüst, çalışkan ve kanaatkâr bir insan olup insanların hayrı için gayret sahibidir. Muhtaçlığını yalnızca Allah’a sunmak da bu ruhun gerekliliğidir. Tabi ki ahiret endişesi duymak ve bunun gereği olarak hatalarını azaltma derdine girmek fetih ruhunun vazgeçilmezidir. Her ne kadar bu yazdıklarımız bireysel gibi gözükse de fetih ruhu müminlerle beraberliği ve birlikteliği bünyesinde barındırır.
Yaşadığımız zaman diliminde Müslümanların fetih ruhuna ait birçok hasleti kaybettiğini görüyoruz, maalesef. Olayı sadece magazinsel eleştiri boyutunda bırakmadan içimize yönelerek;
- Ben, fetih ruhunu kazanma adına neler yapıyorum?
- Okumalarım ve bilgilerim hangi seviyede ilerliyor?
- Ömrümün tamamını kuşatacak ve sebat kazanacağım ilkelere nasıl ulaşabilirim?
- Birlikte yol yürüyebilmenin gerekliliklerini taşıyor muyum?
Sorularını sormalı ve cevaplar için vakit kaybetmeden adımlar atmalıyız. Bir de fetih ruhunun bizlerde yeniden canlanması için Rabbimize içimizden, samimice ve sürekli dualar etmeliyiz.
- Yeni Bir Tatil Sürecine Girerken
Her bir zaman dilimi bizim için çok önemlidir. Aslında sadece kendimiz için değil yeryüzünde yaşayan her canlı için zamanı değerlendirmemiz ve boş geçirmememiz çok kıymetlidir. Her ne kadar tembelliği çağrıştırması nedeniyle kullanımını sevmesek de yeni bir tatil sürecine giriyoruz. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan plan yapmamız gerekiyor. Ömrümüz varsa 20-25 yıl sonra çevremizde nasıl bir insan olarak görünmek istiyorsak veya hangi bilgilerle kuşanmış olarak insanların karşısına çıkmak istiyorsak ona göre plan yapalım. İş işten geçtikten sonra –ki etrafımızda hep bu ifadeleri duyuyoruz- veya geçmiş olan zamana dair plan yapmanın hiç anlamı yok, zaten.
Yaz dönemini kapsayan sürece yaklaşırken planlarınıza yardımcı olabilme adına önerilerimi sunuyorum.
- İstirahat edelim. Ama yatağa yapışırcasına uykuya bağlanarak zamanı kıymetsizleştirmeyelim.
- Övülen ve insanlık kalitemizi artıran ahlaki özelliklere sahip olabilmek için okuma, anlama, örnekleme ve uygulama aşamalarını hayatımıza yerleştirelim.
- Kuran’dan bir sure belirleyip derinlemesine çalışalım.
- Efendimiz aleyhisselamın hayatından bir bölümü irdeleyelim.(Habeşistan hicreti, Beni Kaynuka Yahudileri, Huneyn gibi… )
- Sağlımızı olumlu etkileyecek birkaç sportif etkinlik ve gezi yapalım.
- Kendi akranlarımızla düzenli ama gündemli oturumlar yapalım.
- Günümüzü daha iyi anlayabilme adına peygamber kıssalarından birine yoğunlaşalım.
Maddeler çoğalabilir ama çoğaldıkça uygulanma olasılığı azalacağı için uzatmak istemiyorum. Üçer aylık periyotlarda buna benzer plan yapmak bizi sağlam ve iradeli kılacaktır. Neticede ne yapacağını bilen insan hem çok değerlidir hem de çok nadir bulunmaktadır. Rabbim kolaylıklar versin, inşallah.