İrade Terbiyesi  – Jules Payot

İrade Terbiyesi  – Jules Payot

Kıymetli Baciyan Dergisi Okuyucuları. Bu ay kitaplığımızda Ediz Yayınevi’nden çıkan İrade Terbiyesi kitabını inceleyeceğiz.

İrade Terbiyesi (Özgün Adı: Leducation de la volonte) kitabı Jules Payot tarafından kaleme alınmış olup çevirisi Hakan Alp tarafından yapılmış ve biz okurlara sunulmuştur.

Yazarın neden bu kitabı yazdığını birkaç cümle ile kendi dilinden dinleyelim. “son otuz yıldır Avrupa’yı şekillendiren düşünürler iki teoriye dayanarak irade terbiyesinin aksine çalıştılar. Birinci yanlış, karakterin sabit bir yapı gibi dokunulmaz, değişmez olduğu düşüncesidir. Bu çocukçu düşünce detaylı şekilde incelendi. İkincisi ise irade terbiyemize faydası olan özgür irade teorisidir. Bu teori, insanı ıslah etmenin kolay ve doğal olduğunu iddia eder. Oysaki kişiliğin oturması, psikolojimizi çok yakından tanınmayı gerektirir ve sabırla yürünen, uzun soluklu bir süreç sonunda elde edilebilir…

İnsan iradesinin zayıf olmasının nedenlerini araştırdık. Çözümün, geliştirmeye müsait duygu durumlarına dayandığını değerlendirdik. Topluma sunduğumuz bu kitabın alt başlığı “irademize faydalı olacak duygularımızı güçlendirmek ve zararlı olanları da uzaklaştırmak” olabilir…”

Kitabın içeriği 5 ayrı kitaptan oluşmuştur. Ve her kitap bölümlerden oluşmaktadır.

Birinci Kitapta üst başlık: Meseleye Giriş  (3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde; “Mücadele Edilecek Düşman: isteksizlik, Amacımızı Unutmayalım, İrade Terbiyesinde Cesaret Kırıcı Teoriler “ konularına yer verilmiştir. )

İkinci Kitapta üst başlık: Kişiye Özel Tavsiyeler (4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde;” Mücadele Edilecek Düşman: Cinsel Dürtüler ve Şehvet, Mücadele Edilecek Düşman: Kötü Arkadaşlar, Mücadele Edilecek Düşman: Tembellik Bahaneleri, Çalışmanın Verdiği Mutluluk “ konularına yer verilmiştir)

Üçüncü Kitapta üst başlık :  Çevrenin Önemi (2 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde” Toplumsal Destek ve Öğretim Görevlileri, Büyük Üstatların Etkisi” konularına yer verilmiştir.  )

Dördüncü Kitapta üst başlık: İç Kaynaklarımız (4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde “ İrade Terbiyesinde Tefekkürün Önemi, Tefekkür Nedir ve Nasıl Yapılır? İrade Terbiyesinde Hareketin Önemi, İrade Terbiyesinde Beden Sağlığının Önemi” konularına yer verilmiştir. )

Beşinci Kitapta üst başlık :  İrade Psikolojisi (3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde “ Düşüncelerin İrade Terbiyesindeki Rolü, Duygusal Hallerin İrade Terbiyesindeki Rolü, Aklın Gücü” konularına yer verilmiştir. )

Elinizdeki bu kitap gençlerdeki azmetme arzusunu ortaya çıkarmaya yardımcı olmayı, çalışma isteğinin uzun soluklu, düzenli ve nihayetinde kalıcı bir huya dönüşmesini amaçlamaktadır. Kitap sadece gençlere hitap etmiyor tabi ki. Kesinlikle herkes okumalı ve okutmalıdır. Çünkü: “İrademize hakim olmayı öğreterek büyük insanlar yetiştirebiliriz. Çünkü akla atfedilen birincil özellik iradeli ve canlı olmasıdır.”

Hayırlı okuma yapmanız duasıyla…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.