İLKADIM KİTAPLIĞI- Direnişin Pusulası: Kudüs

İLKADIM KİTAPLIĞI- Direnişin Pusulası: Kudüs

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucuları! Bu ay sizlerle Cezve Kitap’tan çıkan, on dokuz kadın yazarın kaleme aldığı “Direnişin Pusulası: Kudüs isimli eseri inceleyeceğiz.

Üç semavi din olan İslam, Hıristiyanlık ve Yahudiliğin önemli mabetlerine ev sahipliği yapan, iki bin yıl önce bile eski bir şehir olarak kabul edilen Kudüs, Kudüs şairi Nuri PAKDİL’in dediği gibi “ayarlanmazsan boşa vakit geçirdiğin, buz tutup gözünün görmez olduğu” bir yerdir.

Mehmet Akif İNAN’ın dizelerinde yer bulduğu şekliyle: “Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde./ Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu./ Varıp eşiğine alnımı koydum./ Sanki bir yer altı nehr çağlıyordu.” dedirten yerdir. Düşlerimize girmesi gereken, ilk kıblemiz olduğunu unutmamamız gereken yer olduğunu bizlere hatırlatırcasına…

Üstad Sezai KARAKOÇ’un “Ve Kudüs şehri./ Gökte yapılıp yere indirilen şehir./ Tanrı şehri ve bütün insanlığın şehri.” dizlerinde yer bulduğu şekliyle ne kadar önemli bir yer olduğunun farkına varmamızı istediği güzel mekân.

İslam ümmetinin toplu olarak imtihan edildiği yerin adıdır, Kudüs. İmtihanımızın farkında mıyız? Ya da Kudüs bizim ne kadar gündemimizde? Çeşitli görsel medya araçlarından İsrail’in Filistin’deki Müslüman kardeşlerimize yaptıkları işkence görüntülerine yaptığımız cılız ifadelerden mi ibaret sadece? Dualarımızda ne kadar yer alıyor Müslüman kardeşlerimiz? Kaç gece hususi olarak ellerimizi Rabbimize açtık ve ihlaslı bir şekilde yalvardık, Mescid-i Aksa ve ümmetin kurtuluşu için? Bir spor müsabakası ya da bir dizi kadar gündemimizi meşgul etti mi Mescid-i Aksa?

“Direnişin pusulası: Kudüs isimli eser ‘Filistin için ben ne yapabilirim ki’ sorusuna ‘Filistin için ben ne yapamam ki?’ cevabını vermiş bir avuç kadının ‘Aksa murabıtlığına’ öykünmesinin meyvesidir. Yıllar evvel Aksa’dan yükselen seslerin pek cılız biçimde ulaştığı bu topraklarda, hayatlarının serencamında yüz binlerin ‘Aksa’ seslerine şahitlik eden, milyonlara hatta tüm insanlık âlemine Aksa’nın sesini duyurmak isteyen kadınların gece yürüyüşüdür. Yolculuğu esas bilen, zaferleri nasip edenin Allah celle celalühu olduğunu bilen kadınların seslenişidir.”

Ribattan alınan derslerden, Kudüs sokaklarında gezdiren hikâyelere, Boykot’un niceliğinden, Edebiyatımızda Kudüs’e, Kudüs şahitliklerinden, Kudüslü hanımların direnişine, Dijital Ribat’tan Nekbe’nin tarihine, Kudüs ile ilgili dualarımızdan, Direniş sembollerine dek onlarca kavram ve şahsın ele alındığı bu eseri gündeminize almanızı tavsiye ediyorum.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.