DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNDA MİNDFULNESS

“Yaşamda asıl olan, sevgiyi aramaktansa içimize özenle inşa edilmiş olanı ve sevgiyi hissetmemizi önleyen duvarları keşfetmektir’’ (MEVLANA)
Hayatımızın hem yönetmeni, hem oyuncusu, hemde seyircisiyiz. Mindfulness çalışmaları bize bu idrakte kalmamızı ve sonuçları seçmemizi sağlayan yöntemlerdendir. Böylece çoğu zaman fark etmeden bulunduğumuz kurban rolünden çıkmamızı kolaylaştırır.
Mindfulness Nedir?
Yaşadığın anı ve o anda etrafında gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmek, algılarını yeterince açıp zihninden geçen düşünceleri, vücudun hissettiklerini, duyguların gücünü bilinçli farkındalık ile yargılamadan onlarla kalabilme durumudur.
Mindfulness insanın doğasına kodlanmış doğal bir yetenek diyebiliriz. Ancak zamanla edindiğimiz farklı alışkanlıklar ve davranışlarla insanın bu yeteneğini git gide zayıflatır. Bu yüzden de aslında “mindfulness” güçlendirilmesi gereken bir özelliktir. Mindfulness özelliğimiz geliştikçe zihnin berraklığı artar, yaşadıklarımız ve amaçlarımız netlik kazanır. Bilinçli farkındalığımız gelişir.
Arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde, konuşup eğlenmek yerine, “Yarınki toplantıya hiç hazırlık yapmadım” diye düşünüyorsanız, Ders çalışırken odaklanamıyor, hatırlayamıyorsanız, sürekli kaygı içerisinde ve beyniniz olumsuzluklar üretiyorsa, akşam film seyrederken, nasıl olduğunu anlamadan elinizde içi boşalmış cips paketi buluyorsanız, daha vahimi ne seyrettiğiniz hakkında bir fikriniz yoksa hayatı otopilotta yaşıyor “an”a odaklanamıyorsunuz demektir.
Yapılan araştırmalarda insanın bir günün yüzde 47’sini odaklanamadığı için otopilotta geçirdiği ortaya çıkmıştır. Bunun anlamı şudur;
Korkuyoruz, Kaygılanıyoruz, Sıkılıyoruz, Geçmişte ya da Gelecekte yaşıyoruz kısacası yaşamdan ve an’dan keyif alamıyoruz dikkatimizi veremiyoruz.
-An’dan kopmak ve yoğun stres altında kalmanın ileri safhalarında yaşam sevincini kaybettirirken, stres kökenli rahatsızlıkların arttığı, beyin fonksiyonlarının hızla gerilediği, odaklanmanın güçleştiği, öz güvenin, öz denetimin, başkaları ile sosyal bağ kura bilmenin azaldığı, sevdiklerimizle, çevremizle, çocuğumuzla kaliteli vakit geçirme, işimizde daha verimli ola bilme gibi becerilerin zedelenmesine sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Tüm bunların sonucundaysa eşler arasında iletişimsizlik, içe kapanma, dijital dünyaya bağlanma gibi kişinin yaşam kalitesinde düşüşler başlamaktadır.
‘Mindfulness çalışmaları ve terapi yöntemleri düşüncelerimiz, duygularımız ve bedensel hislerimiz ile an’ın içinde orda ve şimdide kalmamıza yardımcı olun bir yöntemdir. Hayatı fark etmemizi ve zaman hızla akıp geçerken nasıl geçti gitti demek yerine, nede güzel geçti diyerek ona yanıt vermemizi sağlar.
An da kalabilmek ve farkına varmamız bedenimizle zihnimizi yaşadığımız çevreyle uyumlandırmamıza yardım eder. Diğer bir deyişle yıllardır iyi-kötü, doğru yanlış diyerek geliştirdiğimiz önyargıları yıkarak kendimizle ve evrenle barışmamıza olanak sağlıyor.
-Hayatın hızla dijitalleştiği ve değiştiği son yıllarda yapılan araştırmalarda, yaşamlarında mindfulness çalışmaları ve yöntemleri kullanan bireylerin ve özellikle çocukların zihin sağlığının güçlendiği, karar yetisinin olgunlaştığı, öz disiplin ve becerilerin geliştiği, kaygı ve olumsuz davranışların azaldığı, sosyal uyum, okul ve akademik başarının arttığı ve kişilerin çevresiyle ilişkilerini kaliteli, dengeli bir biçimde geliştirdiği görülmüş.
-Yine bu çalışmalarda gözlemlenen olumlu sonuçlar; Çocuk ve bireyde dikkat ve konsantrasyon artışı, fevri davranışlarda azalma, olumsuz düşünce ve endişelerden uzaklaşma, uyku kalitesinde düzelme, korku ve depresyon da azalma, akran zorbalığında azalma, kendine ve çevreye güven saygı duyma, zorlu durumlarla başa çıkma becerisinde gelişme, empati ve başkalarını anlama, duygu dengesi, okul ve toplum içindeki davranışlar, sınav kaygısı açısından olumlu gelişmeler tespit edilmiş çocukların ve bireylerin mutlu, umutlu olmalarını sağlamak anlamında faydalı olduğu gözlemlenmiş.
-Mindfulness temelli farkındalık eğitimleri bireysel ya da gurup çalışmaları ile gerçekleşe bilmektedir. Katılımcı bireyin ya da gurubun eksik buldukları yönlerini güçlendirmek ve kalıcı kazanımlar sağlaması için 4 ya da 8 hafta boyunca 1,5 saatlik atölye çalışmaları yapılması kazanımlar için yeterli olacaktır.
-Dikkat edilmesi gereken önemli husus ise bu eğitimi veren eğitmenlerin ve atölyelerin konunun uzmanı olması bireyde ve çocukta kavram kargaşası yaratmadan hitap ettiği yaş grubuna ve soruna inebilmesidir.
-Her türlü öğrenmenin temelinde bilinçli farkındalığı geliştirmek yatar. ‘Mindfulness’(bilinçli farkındalık)ile gündelik hayatın içinde kala bilmek bir müzik aletini çalmadan önce akord etmeye benzer. Bizler neden öğrenme Enstrümanlarımızı kullanmadan önce Akord etmeyelim.
-Bize hediye edilmiş bu hayatları, her günün mucizelerini ve eşsiz benliğimizi kabul ederek an ’da, şimdi ve buradayı aydınlık zihinler ile fark ederek yaşamanızı umut ediyorum değerli Baciyan okurları.
Sevgi ile An’da kalmanız dileğiyle.
Instagram: atlantisegitimdanismanlik
Sosyal Çalışmacı / MBSR Eğitmeni
Rock and Water Eğitmeni
Zehra Yaman