Yeni Bir Başlangıç

Yeni Bir Başlangıç

Kıymetli İlkadım Dergisi okuyucuları,

Uzun süredir yayın hayatına devam eden İlkadım Dergisi, görünümü ve içeriği ile göz dolduran bir niteliğe kavuşmuştur. Bireysel ve toplumsal kültürel yaşamın farklı yönlerinin ele alındığı, tartışıldığı, gündeme ilişkin önemli konulara Müslümanca bir bakış açısı oluşturmaya çalışıldığı bir dergi haline gelmiştir. Ancak gelişen bilim ve teknoloji ile farklılaşan sorunlar çerçevesinde kendini sürekli olarak yenilemek ve geliştirmek zorunda olduğu da belirtilmelidir.

Toplumsal yaşam üzerinde farklı şekillerde etkilerde bulunulabilmektedir. Siyasi, ekonomik, kültürel, teknolojik çalışmalar bunlara örnek olarak verilebilir. “İlkadım bir mekteptir” sözüyle özlü biçimde ifade edildiği üzere dergimiz hem amaç ve içerik hem de temel felsefe yönüyle eğitim odaklı bir yayın niteliği taşımaktadır.

Bu tercih, bireye ve topluma yarar sağlama adına çok farklı çalışma alanlarının olduğunu kabul etmekle birlikte en sağlıklı, kalıcı ve etkili yolun eğitim olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. “İlkadım bir mekteptir” sözünün esas alınması da bu kabulün tescillenmesi anlamına gelmektedir.

Bu nedenle gerek yayın çalışmaları gerekse diğer çalışma alanları (vakıf ve dernek çalışmaları, siyasi çalışmalar vb.) düşünüldüğünde bütün çalışmaların özünü ve yolunu eğitim olarak görmekte; enerjimizin ve imkanlarımızın büyük çoğunluğunu bu yol üzere seferber etmekteyiz/etmeliyiz. 

İlkadım Dergisi ve temsil etmeye gayret ettiği hayat anlayışı, birey ve toplumun maddi ve manevi refahını, tüm boyutları ile doğru ve dengeli bir eğitimle sağlanabileceği düşüncesini içermektedir. Arzulanan bir toplumsal yaşamın ortaya çıkabilmesinin, kaynağını Kur’an ve Sünnetten alan eğitim süreçlerinin hayata geçirilmesi ile mümkün olacağına inanılmaktadır. Bu nedenle eğitime gönül veren tüm kurum ve kuruluşların, birey ve grupların, enerji ve imkanlarının büyük kısmını eğitim işlerine ayırması önemli bir gereklilik olarak kabul edilmektedir. 

Bu yazının amacı eğitimin önemi ve gerekliği hakkında bir bilgilendirme yapmak değildir. Amacımız, İlkadım Dergisi olarak bundan sonraki sayılardaki yayın ve yazı politikamız hakkında siz değerli okuyucularımıza bilgi vermektir. Bu yönüyle öncelikle, sonraki sayılarımızda Eğitim Köşesinde daha sistematik bir yaklaşımın takip edileceği yazılarla buluşacağınızı belirtmek isteriz. 

Bir başka ifade ile İlkadım Dergisi’nin Eğitim Köşesinde okuyucular, bu sayıdan itibaren sistematik bir bütünün birbiriyle ilişkilendirilmiş eğitim yazılarıyla buluşacaklardır. Bu doğrultuda, eğitime konu olan durumlar ya da olaylar rastgele bir sıra içerisinde değil, sistematik bir yaklaşımla ve önceki-sonraki ilişkisine dikkat edilerek ele alınacaktır.

Böyle bir yayın politikasına geçişimiz; gündemin peşinden koşan ya da gündeme göre şekillenen değil, biz eğitimcilerin gündemine öncülük eden ve gündemini şekillendiren bir anlayışa geçmenin artık bir zorunluluk halini almasından kaynaklanmıştır. Başka bir ifade ile bu politika değişikliği, gelişen ve değişen dünyanın, ihtiyaç ve beklentilerdeki farklılaşmanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Dergimizin geçmiş sayılarında eğitim köşesinde okuyucularla buluşan yazıların, ciddi bir eğitsel birikim ve deneyime sahip olunduğunun işaretleri olarak değerlendirilebilir. Her bir yazıda eğitim açısından önemli olan konular ve yaklaşımlar ele alınmış, önemli tespitler yapılmış, çok yönlü ve kimi zaman genişliğine kimi zaman da derinliğine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bazen gündemde olan konular ele alınmış, bazen de gündem oluşturmaya gayret edilmiştir.

Kısaca, eğitim kavramına, temellerine, yöntem ve süreçlerine ilişkin önemli konular ele alınmış ve tartışılmış; önemli bir eğitsel birikime ulaşılmıştır. Şimdi yapılması gereken ise, bu birikimi sistematik bir yapı ile bütünleştirerek bir eğitim teori ya da modeli kurgulamaktır. Böylelikle, eğitimcilerin ve eğitim amacıyla ortaya konulacak uygulamaların daha sağlıklı, tutarlı ve verimli bir zemine oturtulması mümkün olabilecektir. 

Hiç şüphesiz yılların birikimine dayanan eğitim algı ve uygulamaları, geleceğin eğitim anlayış ve uygulamalarının biçimlenmesinde önemli bir etken olarak değerlendirilir. Bugün “Modern Eğitim” olarak ifade edilen anlayışın temelinde geçmiş deneyimler ve yapılan araştırma ve gözlem sonuçlarının yattığı belirtilmelidir.

Tarihi, kültürü, düşünce ve eylem arkaplanı oldukça sağlam ve güçlü olan bizlerin, bir yönüyle bu zengin birikim ve kaynaktan beslenen diğer yönüyle de gelecekteki olası ihtiyaç ve beklentilere cevap verebilecek yapıda bir eğitim teorisine ihtiyaç duyduğumuzu belirtmeliyiz.

Bugün modern toplum ya da modern yaşam, her şeyin daha da profesyonel yapılmasını gerektirmektedir. Profesyonellik ise öncelikle planlılık, programlılık ve sistematikliği gerektirmektedir. Gelecek kuşaklara da aktarabileceğimiz bir eğitim yaklaşımı ortaya koyabilmek; felsefi, sosyal, psikolojik, ekonomik ve bilimsel temellere dayanan bir eğitim çerçevesi sunabilmek temel arzumuzdur.

Bir başka arzumuz ise, Dergimizin eğitim köşesini takip eden kişilerin zihninde bir eğitim sistematiği oluşturabilmektir. Bu çerçevede eğitim süreçlerinin yaşandığı her alanda eğitimciler olarak bizlerin eğitim uygulamalarına yön ve şekil verecek temel prensiplere, anlayış ve yaklaşımlara ilişkin tespitler yapılmaya çalışılacaktır. Eğitimci, program, öğrenci, ortam gibi eğitim süreçlerinin temel bileşenleri, birbiri ile ilişkileri gözden kaçırılmayacak bir bütünlük içinde ele alınacak, irdelenecek ve çıkarımlarda bulunulacaktır.

Diğer taraftan bu yeni politika çerçevesinde her bir konu, olabildiğince alanında uzman olan kişiler tarafından kaleme alınacak; farklı bakışlarla ele alınan konular editörlük tarafından bütünleştirilmeye ve organize edilmeye çalışılacaktır. 

Mevcut örgün ve yaygın, formal ve informal eğitim uygulama ve felsefesinin yalnızca eleştirilmesi yerine, eleştirmekle birlikte daha nitelikli bir model önerebilmenin gerekliğine inanıyoruz. Maalesef bugün toplum olarak bizlerin temel çıkmazlarından biri, eleştirmekle yetinip sistematik ve uygulanabilir önerilerde bulunamamaktır. Bu çıkmazın bir çıkar yola kavuşturulmasını istemekteyiz.

Bu çerçevede, eğitim sisteminde gözlenen ve yaşanan eksik ve yanlışlıklara ilişkin bütünlük ve sistematik bir yaklaşım içerisinde bir model kurgulamak gerektiğine inanıyoruz. Ortaya konulacak bu modelin felsefesinden uygulamalarına; kaynağından hedeflerine; içeriğinden ürünlerine kadar eğitim modelinin her bir ögesini içerecek bir yapıda olması gerekmektedir. 

Bu doğrultuda eğitim köşesinde yayınlanacak her bir yazıyla arzulanan bütünün oluşmasına katkı sunulmaya çalışılacaktır. Bu süreçte özellikle okuyucularımızdan, yayınlanacak yazılara eleştiri ve beklentilerini bizlere ileterek destek vermelerini can-ı gönülden arzu ettiğimizi belirtmek isteriz.

Gelecek sayımızda bu köşede, eğitim vizyonumuz ve misyonumuza ilişkin tespitler yapılmaya çalışılacaktır. Eğitim çalışmalarımızın vizyonunun ve misyonunun ne olması gerektiği konusu ele alınacaktır. Bu yazımızda buluşmak üzere siz değerli okuyucularımıza sevi ve saygılarımızı sunuyor, dualarınızı beklediğimizi belirtmek istiyoruz.

Selam ve dua ile…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.