Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma)

Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma)

Tıbbi adı üriner inkontinans olan istemsiz idrar kaçırma, kadınlarda daha sık olmak üzere hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. Bu konuda kadınlar üzerinde yapılan kapsamlı çalışmaların birinde idrar kaçırdığını belirten kadınların oranı %28,3 bulunmuştur.1 Topluma genelleyecek olursak Türkiye’de 18 yaş üstü her 4 kadından 1’i bu problemi yaşamaktadır. Fakat önemsememe ve utanma gibi nedenlerle doktora başvuru oranı azdır.

İlerleyen yaşla, özellikle menopoz sonrası, obeziteyle, kadın hastalıkları cerrahisi geçirmiş olmakla, doğum sayısıyla ve çeşitli nedenlerle birlikte görülme sıklığı artan idrar kaçırmanın iki temel tipi mevcuttur. Aniden sıkışma tarzında gelen urge inkontinans ve öksürme, hapşırma, gülme, ıkınma gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda gelişen stres inkontinans. Bir hastada her iki tip idrar kaçırma da birlikte görülebilir.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifTedavi olarak basamaklı bir tedavi izlenmektedir;

1-Davranış tedavisi.2 (mesane eğitimi, pelvik taban egzersizleri, yaşam tarzında basit değişiklikler.)

2-İlaç tedavisi.

3-Cerrahi tedavi.

Mesane Eğitimi: Kişi gün içerisinde tuvalete gitme sürelerini artırmaya çalışır. Örneğin 1 saat aralıklarla gidiyorsa 1 saat 15 dk beklemeye çalışır. 1-2 hafta bir problem olmadan beklemeye alıştıktan sonra azar azar daha fazla beklemeye çalışır. Bu konuda günlük tutmak kişiye yardımcı olacaktır.

Pelvik Taban Egzersizleri: İdrarı yaparken idrarı yarıda kesmek için kullanılan kaslar pelvik taban kaslarıdır. Arka arkaya 5-10 kez, günde 5 defa pelvik taban kasları 3-10 saniye süreyle kasılmalı. Egzersizde aşırıya kaçılmamalı ve idrar yaparken bu egzersiz uygulanmamalıdır.

Yaşam Tarzında Değişiklikler: Bazı yiyecek ve içecekler diürez ve mesane irritabilitesine yol açarak sıkışma inkontinansını artırabilir.

Kahve, karbonatlı içecekler (soda), narenciye meyveleri, tatlandırıcılar, baharatlı yiyecekler. Bunların aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Kısıtlanmaması gereken şey sudur. İnsanlar sıklıkla önlem olarak su içmeyi keserler. Susuzluk ise kısa ve uzun vadede başka açıdan vücuda zarar verir.

Kabız olmamak için lifli gıdalar yemek ve egzersiz yapmak da bu listede yer almaktadır.

Davranış ve ilaç tedavisi birlikte uygulandığındaysa büyük oranda şikâyetlerde gerileme ya da sonlanma görülür.

 

1. Dursun P et al. Türkiye’de üriner inkontinansını pre-valansı: çok merkezli çalışma. Ulusal Ürojinekoloji Kongresi, 2009; P: 53.

2. ABDİİBRAHİM Hasta Bilgilendirme Broşürü

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.