SOSYOLOJİK SİYER-Yakınlık Bayramı Olsun

SOSYOLOJİK SİYER-Yakınlık Bayramı Olsun

Hayatta boşu boşuna yaptık diyebileceğimiz çok az şey vardır. Çünkü amaçsız bir eylemimiz yoktur. Her işimizde negatif ya da pozitif yönler görebiliriz. Amellerimiz, bize kazandırdıkları ve kaybettirdikleri yönüyle değerlendirilebilir. Hele hele ibadetlerimiz birçok açıdan bizlere kazanım sağlamaktadır. Bu bağlamda değerlendireceğimiz önemli konulardan bir tanesi de Kurban ibadetidir.

Kurban, Kesmekten Çok Yaklaşmak ve Bağlanmaktır

Bir ibadetin kelime ve kavram karşılıkları, topluma yansımalarıyla bu kadar güzel örtüşebilir. Yaklaşmak ve yakınlaşmak kurban ibadetinin özüdür. Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve Hz. Hacer’den günümüze kadar gelen ve ruhunu ruhumuza gıda eyleyen müstesna ibadet, önce zihin dünyamızdan kalbimize hüsnü niyet olarak akmalıdır.

Hani ibadetin yönünü ve kıymetini belirleyen başlıca eylem de niyetimiz değil midir? Kim için ve neden yaptığımızın sorusunu en güzel şekilde niyetimiz cevaplar. Niyet, kurban için çok daha fazla kıymet arz etmektedir. Kurban ederiz bir koyun veya sığırı, eti ya da kanı değil, niyetimiz ulaşır Allah’a. Sadece bununla da son bulmaz kurban ibadeti, yeni güzelliklerle ihtiyaç sahiplerinin de yüzünü güldürürsün.

Maddi ve Manevi Paylaşımın Bayramı Kurban

Bir bayram düşünün, yediden yetmişe herkesi buluştursun ve birleştirsin. Uzak ve yakını sarıp sarmalasın. Kurban bayramı her açıdan büyük bir nimet ve sosyal bir organizasyonun manevi ölçülerle yapıldığı en öneli ibadetlerimizden biridir. Akraba ve dostlarla konuşulur, bir sığır cinsine ortak olunarak başlar organizasyon.

Önce niyetler sağlama alınır ve bayram, et kaygı ve telaşından arındırılır. Bayram gününe kadar hassasiyetle seçilen kurbanlığa itina ile bakılır. Allah’a yakınlaşma adına yapılacak amelde O’ndan uzaklaştırılacak eylemlerden de uzak durulur.

Kurban bayramının arefesinde başlar teşrik tekbirleri. Ortak olarak icra edeceğimiz bayramda daha bayram başlamadan ve dördüncü gün ikindi vaktine kadar tam yirmi üç vakit, ortaksız olan Allah’ın tek büyük olduğunu diller ve kalpler huşuyla söyler.

Bu bayramın en önemli özelliklerinden bir tanesi de yeryüzünde bizden önce yaşayıp tahsis edilen süreleri dolunca berzah âlemine giden yakınlarımızla buluşmaktır. Anadolu’da ikindi vakti namaz kılındıktan sonra büyük bir katılımla kabristana geçilir ve dualar edilir. Sonra herkes kendi akraba, eş dostuyla bayramlaşma ve halleşmeye geçer. Bu güzellik biraz duygusallık yükler, doymak bilmeyen nefislere ölümü hatırlatır.

Bayram hazırlıkları da heyecanımıza heyecan katan etkenlerden biridir. Özellikle bayram alışverişi çocuklar için bir başka güzeldir. Bayramlık olarak adlandırılan elbiseler en güzel kıyafetlerimiz olur. O gece biraz uykumuza mal olsa da elbiseleri sabah giyecek olmanın coşkusu bambaşkadır. Bir de bayram harçlığı alabileceğin insan sayısı fazlaysa aman Allah’ım değmeyin keyfine gençlerimizin.

Sabah namazına kalkılır ve camiden gelinmez, bayram namazı beklenir. Evlerde de bayram kahvaltısı için börekler ve kızartmalar başta olmak üzere az görülen bir ziyafet telaşı vardır. Dokuz tekbir ile iki rekât kurban bayramı namazı kılınır, hutbe dinlenir ve dua edilir. Büyük bayramlaşmanın ilk halkası camide yapılır. Eller elleri, gönüller gönülleri tutar ve kucaklar. Sonra aile içi bayramlaşma ve kurban kesme hazırlıkları…

Paylaşmanın Güzellikleri

Kolay sayılamayacak bir çalışma neticesinde özenle kesilen hayvanların etleri de ibadetimizin bir parçası hatta ruhu gereği üçe ayrılır. Aile efradıyla tüketilecek miktar da sadaka zümresindendir. Yakından uzaktan gelen misafirlere yapılan izzet ve ikramlar da ne güzeldir. Kurbanın taşıdığı anlam bağlamında gözde ve gönülde yakınlaştırır tüm uzaktakileri. Kestiğimiz hayvanın bize kalacak en önemli kısmı ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığımız kısmıdır. Öyle bir güzelliği vardır ki o payın, hem sevinmemize ve sevilmemize vesile olacağı gibi, bayramın her yerde yaşanmasına katkı sağlayacaktır.

Özellikle hayat tecrübesi çok fazla olan büyüklerimizin ve hayata yeni hazırlanan küçüklerimizin buluşturulduğu pratik sosyoloji dersleri tüm sokaklara ve caddelere neşeyle hâkim olacaktır. Bu derslere manen hazırlıklı olmak da keyfimize keyif katacaktır.

Bayram sevincini özellikle İslam’dan bihaber olanlara da ulaştırmaya gayret etmemiz gerekir. Özellikle toplum sağlığını da gözlemleyerek, fiziksel mesafelere dikkat ederek manevi mesafeyi de olabildiğince sımsıkı tutarak bayram geçirmek ne hoş olacaktır.

Kurban ibadetimiz makbul,

Yakınlığımız makul,

Dualarımız kabul olsun.

Bayramınız mübarek olsun.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.