Soğuk Algınlığı (Nezle)

En sık görülen viral bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. En sık etken(yaklaşık üçte bir olguda) rhinovirüs 'tür. Ani gelişir ve kendi kendini sınırlar. Yapılan çalışmalar, 5 yaş altındaki çocukların bir yıl içinde ortalama 6-12 atak 5 yaş üstündekilerin 6 ila 8 atak, yetişkinlerin ise 2 ila 4 atak geçirdiğini göstermiştir. Yaş arttıkça atak sayısı azalır. Eylül ayında görülmeye başlar ve Nisan sonuna kadar devam eder. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve öksürük en sık rastlanan şikâyetlerdir. Hastalık küçük çocuklarda ateş, huzursuzluk ve hapşırma şeklinde başlar ve birkaç saat sonra burun akmaya başlar. Küçük bebekler burun solunumu yaptıklarından burun tıkanıklığı nedeniyle beslenmeleri zorlaşır. Ateş (çocuklarda ve bebeklerde yüksek, yetişkinlerde çok hafif yüksek). Ek olarak halsizlik, kırgınlık, hafif göz yanması ve kaşıntısı, koku ve tat alma bozuklukları, kulaklarda dolgunluk gibi belirtiler olabilir.
Soğuk algınlığının tedavisi Semptomatiktir (Şikâyetleri gidermeye yönelik). En ucuz ve uygun tedavi istirahat etmek ve yeterli sıvı almaktır. On günden kısa süreli vakalarda: Ateş düşürücü, burun damlası, öksürük kesiciler. 10 günden uzun süreli vakalarda sekonder bakteriyel enfeksiyon ihtimaline karşılık olarak antibiotik başlanmalıdır.
Kombinasyonda kullanılan ve hastanın şikâyetlerini azaltan ilaçların başında dekonjestanlar, nonsteroidalantiinflamatuar (NSAII) ilaçlar ve antihistaminikler gelir.
GRİP (İNFLUENZA)
Etken büyük salgınlar yapabilen İnfluenza A ve B virüsleridir. C tipi seyrek görülür. D tipi insanlarda patojen değildir. İnfluenza kişiden kişiye direk temas veya solunum yolu sekresyonları ile kontamine olmuş materyal ile bulaşır. Bir ile üç gün arasında değişen bir inkübasyon döneminden sonra semptomlar ortaya çıkar. Semptomlar başlamadan 24 saat önce ve semptomların bulunduğu süre boyunca (5-7 gün) bulaşıcıdır.
Tedavi: Soğuk algınlığında olduğu gibi yine semptomatiktir. Ateş normale dönünceye kadar yatak istirahati ve bol sıvı alımı sağlanmalıdır. Tedavide sıklıkla kombine ilaçlar (antienflamatuar + dekonjestan + antihistaminik) kullanılır. Spesifik: Amantadine ve Rimantadine gibi antiviral ilaçlar verilebilir. Hastalığın başlangıcından sonraki 48 saat içerisinde verildiğinde, ateşin ve diğer semptomların süresini kısaltır, Daha çok influenzanın komplikasyonlu seyrettiği risk gruplarında uygulanmaları uygun olur. Geç başlanan tedavinin etkisi yoktur. Ancak rutin kullanılmaları önerilmemektedir.