Sinan AYDIN ile Söyleşi

Sinan AYDIN ile Söyleşi

İLKADIM: Kendinizi ve derneğinizi kısaca tanıtır mısınız?

SİNAN AYDIN: Adım Sinan AYDIN. Bulancak Ab-ı Hayat Derneği yönetim Kurulu Başkanıyım. Eğitimciyim. Derneğimizin tam adı Bulancak Ab-ı Hayat Çevre Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğidir.

 

İLKADIM: Derneğinizin kuruluş öyküsü hakkında bilgi verir misiniz?         

SİNAN AYDIN: Derneğimizin kuruluş öyküsü, buna sebebi de diyebiliriz, şöyle:  Yaşadığımız ilçe olan Bulancak, Giresun’un en büyük ve en hareketli ilçesi. Yerinde durmak, iki günü birbirine denk olmak Bulancak’ın yetiştirdiği gençlere yakışmıyordu. Bir araya gelmek, dağınıklıktan kurtulmak gerekti. İşe yaramak ve faydalı olmak için tesbih gibi bir ipin çevresinde bir araya gelmek lazımdı. Parklarda, ağaç altlarında yapılan geyik muhabbetlerinin yeni yetişen genç nesle bir faydası olmuyordu. Böylece zaman içinde dernekleşme kanaati oluştu. İstişareler yapıldı, düşünüldü, tartışıldı ve en sonunda bir dernek kurma kararı alındı. İsim seçmek için dahi birkaç kez bir araya gelindi. Yüzlerce ismin içinden “Âb-ı Hayat (Hayat Suyu)” ismini seçtik. İstedik ki; hem insanımız unuttuğumuz bazı kavramları hatırlasın hem de ölümsüzlük suyundan içmek için mücadele etsin. Milli şairimiz Merhum Mehmet Akif’in de dediği gibi “Ölen insan mıdır ondan kalacak şey; eseri/  Bir eşek göçtü mü ondan da nihayet; semeri.” Dolayısıyla insan olmanın gereğidir, geriye hayırlı şeyler bırakabilmek. Ve geriye iyi şeyler bırakabilenler de âb-ı hayat suyundan içmiş olacaktır.
        “Yaşadığımız Çevreye Örnek, Çağdaş Eğitime Rehber, Tarihi Kültürümüze Köprü Olmalıyız” diye düşünerek 2006 yılının 28 Şubat’ında başladık bu yolculuğa. Ve Allah’ın da lütfûyla her gün biraz daha güçlenerek devam ediyor yolculuğumuz. 

 

İLKADIM: Çalışmalarınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

SİNAN AYDIN: Bulancak Ab-ı Hayat Derneği 107 üye ve yüzlerce gönüllüsünden güç alarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Eğitim alanında her yıl yaklaşık 20 öğrenciye burs verilmekte olup, ilçemizde üniversitede okuyan kız öğrencilerin barındığı öğrenci evlerimiz mevcuttur. Derneğimiz merkezinde Arapça, Osmanlıca, Edebiyat, Matematik ve açık ilköğretim dersleri için kurslarımız devam etmektedir. Şu anda,  istekler doğrultusunda her kursu açabilecek alt yapıya sahibiz.

Her yıl ramazan ayında ortalama 400 paket gıda, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmaktadır. Yine ihtiyaç sahibi ailelere ev eşyası, beyaz eşya, kırtasiye, yakacak ve giysi yardımları yapılmaktadır.

Bulancak’ın kültürüne katkıda bulunmak amacıyla yirmiye yakın konferans ve seminer düzenledik. Konularında uzman olan değerlerimizi Bulancak halkıyla buluşturduk. Prof. Dr. Cevat AKŞİT, Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR, Doç Dr. Mustafa KARATAŞ, Ömer DÖNGELOĞLU, Vehbi VAKKASOĞLU, Yavuz BAHADIROĞLU, Yrd.Doç.Dr. Halit ERTUĞRUL, Ahmet BULUT, Abdurrahman DİLİPAK, İhsan ATASOY, Ali Erkan KAVAKLI, Prof. Dr. Mustafa AĞIRMAN, Necmettin NURSAÇAN Hocalarımız, bunlardan bazıları… Derneğimizin haftalık kültürel faaliyetleri de devam etmektedir. Kurulduğundan beri, dernek merkezimizde, her çarşamba günü akşamı, sahasında uzman hocalarımız tarafından,  Kur’an-ı Kerim, hadis ve  Peygamberler Tarihi seminerleri verilmektedir. “Aile, Gençlik ve Eğitim…” Bu üç kavramı hayatımızın temel taşları olarak gördük.. Geleceğimizin inşası için bu kavramları yerli yerine oturtmalıydık. Ailelerimizin ve gençliğimizin; yanlışı değil doğruyu, zararlıyı değil faydalıyı, zulmü değil adaleti, batılı değil hakkı üstün tutması için eğitilmesi gerektiğini düşünerek 2010 yılı içersinde teşkilatlanma çalışmalarına hız verip “Kadınlar Komisyonumuzu ve Gençlik Kollarımızı”  da kurduk.  Hanım kollarımız, yaptıkları kermes faaliyetleriyle, dernek amaçlarını gerçekleştirmede adeta ab-ı hayat oldular. Ayrıca,  içinde tiyatro oyununun da yer aldığı ‘Tanımak Sevmektir’ programıyla “Biz sanat alanında da varız” diyerek oldukça beğeni topladılar.

Gençlik kollarımız da spor, eğitim ve kültürel alanda pek çok çalışmalara imza attılar. Gençlerimiz ilçemizde bulunan büyük camilerde genellikle sabah namazlarında soğuk havalarda cemaate salep dağıtarak insanımızın içini ısıttılar. Yine kutlu doğum haftası münasebetiyle Gençlik Kollarımız adına renkli olarak bastırılan 2000 adet “Veda Hutbesi” levhasını bütün esnaf ve halkımıza dağıtımını yaptılar. Düzenledikleri sportif etkinliklerle birlik ve beraberlik ufkunu yakalamaya çalışmaktadırlar.

 

İLKADIM: Derneğinizin yürüttüğü bir de Avrupa Birliği Projeniz var galiba, biraz da bundan bahseder misiniz?

SİNAN AYDIN: Ab-ı Hayat Derneği olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Yaklaşık 90 bin Euro’luk  “Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında hazırlamış olduğumuz “Geleneksel Pazarcılığın Yaşatılması İçin Yeniden Eğitim” isimli proje ile 60 kursiyere 720 saatlik Satış Elemanlığı/Tezgâhtarlık kursu verilmiş olup 10 Nisan 2011 tarihi itibarıyla kursumuz başarıyla tamamlanmıştır. Proje faaliyetleri ile ilgili yayınlanmakta olan www.bulancakpazarcilari.com sitemiz bu konuda herkese yardımcı olacaktır.

 

İLKADIM: Tanıtım ve yayın hizmetleri olarak neler yapmaktasınız?

SİNAN AYDIN : “Bulancak ÂB-I HAYAT” isimli bir dergimiz çıkarılmaya devam etmektedir.  Bu dergi aracılığı ile hem gençlerimize örnek olmak, hem kendi insanımıza yazma ve okuma kabiliyetlerini sergilemesinde yardımcı olmak, hem de Bulancak halkımızın bazı değerlerini öne çıkararak onların bu yayınlar aracılığı ile kalıcı olmasını sağlamak istemekteyiz.

Ayrıca  www.abihayatdernegi.org  isimli site ile internet üzerinden faaliyetlerimizi, düşünce ve fikirlerimizi bütün dünya ile paylaşmaktayız.

 

İLKADIM: Metotlarınız, temel ölçü ve hassasiyetleriniz nelerdir?

SİNAN AYDIN:

1- Gönüllülük esas almak,

2- Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken hiç bir kimseyi yardım isteme konusunda rahatsız etmemek,

3- Hiç kimseyi ayırmadan insanımıza hizmet etmek,

4- Farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek diğer hayırda yarışan herkesle ve her grupla ortak hareket edebilmek.

 

İLKADIM: Çalışmalarınızda öncelikleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

 SİNAN AYDIN: Milletimizin içinden çıkan ve ona vefa duyguları ile bağlı olan sivil toplum gönüllüleri olarak;

  • Bulancak’ımızın çevresinin güzelleştirilmesi ve bu bağlamda çevre politikalarının üretilmesini sağlamak,
  • Eğitimli-sağlıklı ve zinde insan yetiştirmek,
  • Eğitim kalitesini yükseltmek,
  • Eğitimin içinde olan öğrencilere eğitim yardımı ve burslar sağlamak,
  • Sivil toplum anlayış ve düşüncesini geliştirmek,
  • İnsan hak ve özgürlüklerinin takipçisi ve savunuculuğunu yapmak,
  • Geçmişle bir bağ kurarak kültürümüzü gelecek nesillere aktarılmasında köprü olmak, Bulancak’ın otantik/kendine özgü kültürel miraslarını ortaya çıkarmak, mevcut olanları tanıtıp korumak,
  • Özellikle Bulancak ilçe merkezi ve kırsalında yaşayan yoksul, yardıma muhtaç, hasta ve düşkünler ile özürlüleri tespit ederek onlara insanca yaşayabilecek, insan onuruna yakışır ortam hazırlamak.
  • İyi, güzel ahlaklı, dinine, vatanına, milletine, toplumuna yararlı, kendini özellikle alanında yetiştirmiş kaliteli insanlardan oluşan bir cemiyet ortaya çıkarmak.

 

İLKADIM: Başka eklemek istediğiniz varsa alabilir miyiz?

SİNAN AYDIN: Bu imkânı bizlere tanıdığınız için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum

Allah yar ve Yardımcımız olsun…

 

İLKADIM: Bizler de sizlere teşekkür ediyor, bütün faaliyetlerinizde başarılar diliyoruz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.