PROBİYOTİKLER

Probiyotikler hepimizin bildiği üzere bağırsak florasındaki dengeyi sağlayan iyi bakterilerdir. Vücudumuz flora dengesini kendi oluşturabilse de işlenmiş gıda tüketimi, kronik stres, az uyku, alkol, antibiyotikler, GDO gibi etkiler bağırsağın flora dengesini bozuyor.
Probiyotiklerin faydasının somut bir şekilde görüldüğü hastalıklar; irritabl bağırsak sendromu, diyare(ishal), kabızlık, alerjik hastalıklar, kolon ve kalın bağırsak kanseri, alerjik hastalıklar, ülseratif kolit, crohn, helicobacter pylori, vajinal enfeksiyonlar, astım ve otoimmun hastalıklar şeklinde özetleyebiliriz. .
HERKES KULLANMALI MI ?
Probiyotik tablet markaları bunun cevabına evet dese de çalışmalar öyle söylemiyor. Yukarıdaki kronik stres gibi maddelere maruziyetiniz yüksekse ya da saydığım klinik durumlar sizde mevcutsa kullanımı fayda sağlayabilir. Kesine kesin kullanın diyeceğim zaman ise antibiyotik kullandığınız zamandır. Çünkü antibiyotikle bütün florayı steril ediyorsunuz, ortalıkta hiç probiyotik kalmıyor. Geri yerine koymanın en hızlı yolu takviye almak. Hem antibiyotikle birlikte hem de antibiyotik bitimini takip eden 14-21 gün kullanmak gerekiyor.
NE KADAR SÜRE KULLANILMALI?
Hiçbir probiyotik takviye 3 gün kullanınca işe yaramıyor. Takviyenin içeriğine göre değişir ancak protokoller hangi probiyotik olursa olsun en az 14 gün düzenli olarak kullanılması gerektiğini söylüyor.
NE ZAMAN KULLANILMALI?
Günün aynı saatinde ve tok karnına alınmalıdır. Aç karna mide asiditesi yüksek oluyor ve probiyotiklerin büyük bir çoğu mideden bağırsağa geçmeden ölüyor. ve tok karnına
NASIL KULLANILMALI?
Sıcak yiyecek ve içeceklerle birlikte alınmamalıdır. Kendilerini yine öldürürsünüz. En güzeli ılık-soğuk arası olacak şekilde örneğin yoğurtla birlikte alınabilir.
HANGİ TABLET TERCİH EDİLMELİ ?
Her tablet herkese iyi gelmez. Çünkü içerikleri farklıdır. Suş içeriklerine bakmalısınız. Bir suş kabızlığa iyi gelirken bir suş kabızlığın şiddetini arttırabilir. Probiyotik alırken kullanma sebebinize göre aşağıdaki suşları etikette sorgulayın.
İshal için➡ “Lactobacillus casei” ya da “Lactobacillus rhamnosus”
Kabızlık için➡ B.Lactis, B. Longum, L. Asidoflus, L. Reuteri, L. Plantarum
Bağışıklık sistemi için➡ “Bifidobacterium bifidum” ve “Bifidobacterium lactis”
İrritabl bağırsak sendromu için➡ “Lactobacillus plantarum” ya da “Saccharomyces boulardii”
Laktoz in toleransı için➡ “Lactobacillus bulgaricus” ve “Lactobacillus acidophilus”.
Obezite için ➡“ Lactobacillus gasseri” ve ”Lactobacillus rhamnosus”
Yüksek kolesterol için ➡ “Lactobacillus plantarum”
Romatoid artrit için ➡“ Lactobacillus helveticus 52”
Gluten intoleransı için ➡“Bifidobacterium animalis”
Anksiyete, depresyon için ➡ “Streptococcus thermophillus”.
Probiyotik tabletlerin içindeki koloni sayısı “CFU” birimi ile ölçülüyor. CFU miktarı arttıkça probiyotik tabletlerin fiyatı da artıyor. 40 milyar CFU içeren probiyotik de var ama alacağınız probiyotik en az 4-5 milyar CFU içermelidir.
Umarım faydası olur ve bunu okuyanlar probiyotik kullanımında bir tık daha bilinçli hale gelir.