Eğitimci Yazar Yusuf Karmaz ile İslami Hizmet hakkında konuştuk.

1. Hizmeti kim için ve ne için yapıyoruz?
Hizmeti Allah rızası için yapıyorum. Allah’ın rızasının olmadığı yerde Müslümanın ne işi olabilir ki?
2. İkinci Akabe Biatinde, Abdullah bin Revaha, yapacağı hizmetler karşılığında ne olduğunu soruyor. Allah Resulü cevap olarak “cennet” buyuruyor. Abdullah bin Revaha da “ne güzel ticaret” diyor. Peki, bizlerin hizmet karşılığında beklentileri nelerdir, ne olmalıdır?
Allah’ın rızası, affı ve mağfireti.
3. Hizmette edeb ve ölçüler nelerdir, nelere dikkat etmeliyiz?
Allah’ın “üsve-i hasene” dediği Allah Resulü bize örnek ve ölçüdür.
4. Hizmet eden ve muhatapları açısından hizmette karşılaşılan problemler nelerdir?
Öncelikle nefsimiz en büyük engel. Ne yazık ki insanların dünyevileşmesi de en büyük etkenlerden.
5. Hizmetin somutlaşmış hali vakıflar diyebilir miyiz? Buradan hareketle Osmanlı Vakıf Medeniyetinden bizlere örnekler verebilir misiniz?
Tabi ki hizmetin somutlaşmış hali vakıf diyebiliriz. İslam dini, cemaat dinidir. Bir de vakıflar toplumun ihtiyacı olan konularda çalışma yaparak o eksikleri tamamlıyor. Osmanlı’da öyle vakıflar vardı ki insan hayretler içinde kalıyor. Yetimlere Yazlık Elbise Vakfı’ndan tut, Mahalle Fakirlerini Gözetme Vakfı’ndan Yoksullara Et Vakfı’na varana kadar kurulmuş vakıflar. Beni en çok etkileyen vakıfların başında Fakir Kızlara Çeyiz Vakfı geliyor. Evlenmek üzere olan fakir kızların çeyizlerinin tamamlanarak düğünlerinin yapılmasına katkıda bulunuyor.
6. İslam medeniyetinde hizmette ismi altın harflerle yazılanlardan aklınıza kimler geliyor? İslami hizmet hususunda gençlerimize yakın dönemlerden kimleri örnek gösterebiliriz?
Öncelikle peygamberimizin en zor zamanlarında kendisine destek olmuş, canlarıyla, mallarıyla kendisini desteklemiş o güzide ashabın hangisini örnek versek takdire şayandır. Beş büyük halife, Selçuklu ve Osmanlı derken günümüze değin o kadar çok bu davada mücadele eden zat var ki hepsini saysak yeri var. Memleketimizde yaşamış alimlerden Said-i Nursi, Süleyman Hilmi Tunahan, Esad Erbili, Mahmut Sami Ramazanoğlu ve daha niceleri. Son zamanların en önemli örnek gösterebileceğimiz ismi Zeki Soyak hocamız olur.
7. Hizmet bizlere neler kazandırır?
Hizmet, insanları Allah’la buluşturma noktasında bizi Allah’a yaklaştırır. Yaratılanlara şefkat ve merhamet duygusu içinde yaklaşmamızı sağlar. Takdirin kuldan değil, Allah’tan olması gerektiği duygusunu kuvvetlendirir.