Eğitimci Yazar Haluk Kellahlı ile İslami hizmet hakkında konuştuk.

1. Hizmeti kim için ve ne için yapıyoruz?
Hizmeti, Allah azze ve celle için ve O’nun rızasını kazanmak için yapıyoruz.
2. İkinci Akabe Biatinde, Abdullah bin Revaha, yapacağı hizmetler karşılığında ne olduğunu soruyor. Allah Resulü cevap olarak “cennet” buyuruyor. Abdullah bin Revaha da “ne güzel ticaret” diyor. Peki, bizlerin hizmet karşılığında beklentileri nelerdir, ne olmalıdır?
Bizim de beklentimiz aynen Efendimizin aleyhisselam buyurduğu gibi “cennet” olmalıdır. Biz hizmeti/hizmetleri Allah’ın rızasını kazanmak için yapıyoruz/yapmalıyız. Allah’ın rızası demek de zaten cennete girmek, orada Rabbimizi görmek, Efendimizle beraber olmak değil mi? Biz halka hizmet edeceğiz ki Hakk’ın rızasını kazanalım.
3. Hizmette edeb ve ölçüler nelerdir, nelere dikkat etmeliyiz?
Hizmet ettiğimiz insanların/mahlukatın aslında birer aracı/vesile olduğunu unutmamalıyız. Onların duası ile Allah’ın rızasını kazanabileceğimizi de unutmayarak hizmetteki edebimizi ona göre bilmeliyiz.
Ölçülere gelince, hizmet; Allah’ın rızasına uygun şekilde olmalı, ihlâsla olmalı, karşılık beklememeli, usulüne uygun olmalı, isteyerek ve içten olmalı, severek yapılmalı.
Hizmette nelere dikkat etmeliyiz konusu için de şunlar söylenebilir; nefsimize takılmamalı, şahıslara takılmamalı, sabırlı olunmalı, fitneye sebep verilmemeli, ciddi bir iş olduğu bilinmeli.
4. Hizmet eden ve muhatapları açısından hizmette karşılaşılan problemler nelerdir?
Yapılan hizmet küçük/az/önemsiz zannediliyor, hizmet eden de hizmet edilen de küçük görülüyor, basit bir olaydan/duyumdan fitne çıkabiliyor.
5. Hizmetin somutlaşmış hali vakıflar diyebilir miyiz? Buradan hareketle Osmanlı Vakıf Medeniyetinden bizlere örnekler verebilir misiniz?
Evet, diyebiliriz. Camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, aşevleri, çeşmeler, köprüler… Şu an günümüzde devletin resmi olarak yapmaya çalıştığı işlerin çoğunu Osmanlı’da vakıflar yapıyordu. Örneğin; Öksüz ve Yetim Çocukları Barındıran Vakıf, Sokak Hayvanlarını Koruyan Vakıf, Kadın Sığınma Evi Vakıfları gibi…
6. İslam medeniyetinde hizmette ismi altın harflerle yazılanlardan aklınıza kimler geliyor? İslami hizmet hususunda gençlerimize yakın dönemlerden kimleri örnek gösterebiliriz?
Hz. Ebubekir ve Hz. Osman efendilerimiz aklıma geliyor. Canlarıyla, mallarıyla, paralarıyla İslam’a hizmet etmişler. Yakın dönemden ise Zeki Soyak hocamla başlayabilirim örneklere. Vefatına kadar hayatının her anını Allah yolunda hizmete adamış bir dervişti. Mahmut Sami Ramazanoğlu, Süleyman Hilmi Tunahan, Said Nursi, Hacı Veyiszade ve Ahmet İslamoğlu gibi arkasında hizmet eserleri bırakmış Allah dostlarını da ekleyebilirim.
7. Hizmet bizlere neler kazandırır?
Tek amacımız Allah’ın rızasını kazanmaktır. Bunun yanında kardeşliği, itaati, yardımlaşmayı, sabrı, muhabbeti, şükrü, birlikte hareket etmeyi, uyum içinde olmayı, sorumluluk kazanmayı, samimiyeti, birbirimizin derdi ile dertlenmeyi, güler yüzlü olmayı, mütevazı olmayı ve günümüzde en çok ihtiyacımız olan ‘güvenilirliği’ kazandırır.