Bir Yasak Devir Beyefendisi Yaşar TUNAGÜR

Kıymetli okuyucularımız! Bu ay İlkadım Kitaplığımıza güzel bir eser daha kazandıracağız. Tanıyacağımız eserimiz Dr. Ramazan Cihan’ın kaleme aldığı Bir Yasak Devir Beyefendisi Yaşar TUNAGÜR isimli eserdir.
Bir Yasak Devir Beyefendisi Yaşar TUNAGÜR isimli eserimiz, son devrin meşhur nurlu simalarından, ilmiyle amil, diyanet camiasına sayısız hizmetlerde bulunmuş, Türkiye çapında çoğu hizmetin temelini atmış, erken yaşta emekliye ayrılmak zorunda kalmış, hapishanelere atılmış ama yılmamış bir ismi, Yaşar TUNAGÜR Hocaefendi’yi tanıtıyor. Bizler Yaşar TUNAGÜR Hocaefendi’yi ömrünün son demleri diyebileceğimiz zamanlarda bazı televizyon programlarına çıkmasıyla tanıdık. Orada, bizlere Peygamber Efendimizi, sahabeyi anlatıyordu. Tıpkı Ali Ulvi KURUCU hocamızda olduğu gibi, bizler bu İslam büyüğünü geç tanıdık, erken kaybettik.
Eserde bizlere Yaşar TUNAGÜR hocamızın değişik dönemleri tanıtılıyor. Gençlik dönemlerinde Hüsrev Efendi’den hiç aksatmadan yıllarca ders aldığı öğreniyoruz. Burada hocasının cenazelerini kaldırma olayı ilgi çekici. Ama asıl ilgi çekici bölüm, ezanın aslına dönmesiyle birlikte, Müslümanların halet-i ruhiyesinin anlatıldığı bölümdür diyebiliriz.
Hocaefendi aslında Kadastro Fen Dairesinde işe başlıyor. Ama daha sonra hocasının tavsiyesine uyarak eski işinden aldığı paradan daha düşük bir maaşa İstanbul Müftülüğüne geçiyor. Daha sonra müftülük imtihanına girerek Diyanetteki hizmetlerine başlıyor. Ta ki 1971 Muhtırası’na kadar. Kendisinin hizmetlerinden rahatsız olanlar Hocaefendi hakkında asılsız iddialar hazırlıyorlar ve Hocaefendi’nin hapse atılmasına sebebiyet veriyorlar. Fakat Hocaefendi hapishane günlerini gayet bereketli geçirerek orayı medrese haline getirmeyi biliyor. Hatta o zaman hapishane arkadaşları olan meşhur solcular bile Hocaefendi ve arkadaşlarına hayran olurlar.
Eserimizde Hocaefendi’nin her zaman ve zeminde İslamı temsil etme gayreti içerisinde olduğunu görüyoruz. Gerek giyiminde, gerek yürüyüşünde, gerek insani ilişkilerinde… İhtilal zamanlarında bile müslümanın bir köşeye çekilip sinmesini değil, aktif olmasını istemektedir. Hocaefendi’nin dikkat çeken özelliklerinden birisi de özellikle Ankara ve İzmir gibi şehirlerde ev seçiminde çok titiz davranması. Evini genellikle elit tabaka dediğimiz insanların evlerine yakın yerlerden tutuyor. Bunun nedeni ise oradaki insanlara İslamı anlatma ve sevdirme derdidir. Yaşar TUNAGÜR Hocaefendi tam manasıyla bir İslam beyefendisidir.
Eserimiz akıcı bir üslup da hazırlandığı için okurken zevk alınacak bir eserdir. Eserimizde bizlere örnek bir insanın örnek davranışları anlatılıyor. Bizlerin bu örneklerden faydalanmamız gerekiyor. Eserle ilgili daha ayrıntılı bilgiyi okuyunca göreceksiniz.
Yazımızı Hocaefendi ile ilgili şu sözle bitirelim: “… Görev aldığı her yerde, suya atılmış taş misali toplulukları dalgalandıran aksiyoner bir şahsiyet. Hayatı boyunca camileri, kürsüleri, mihrap ve minberleri hakkıyla doldurmuş bir gönül insanı…”
Kaynak Yayınları, (216) 410 50 60