BİLGİSAYAR KULLANIMI 

BİLGİSAYAR KULLANIMI 

Bilgisayar; kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar, işlem yaparken yorulmaz, sıkılmaz, hızlıdır, programcı hata yapmazsa hata yapmaz. Bilgisayar pek çok alanda ileri kolaylaştırır. Bu nedenle modern hayatın olmazsa olmazlarının başında gelir. Hayatın her alanında, “ulaşımda, iletişimde, bankacılıkta, eğitimde, sağlıkta, ticarette…” bilgisayarsız bir dünya düşünülemez.

Bilgisayar adında da olan bilgiye ulaşmanın en ucuz ve en kolay yoludur. Eğitimde kullanılması ile binlerce kitaplık kütüphanelerin; okul çalışma programlarının, defterlerin, kitapların ufacık CD’lere sığdırılması sağlanmıştır. Yine bilgisayarla beraber hayatımıza giren internet, dünyayı küçültmüş sınırları kaldırmıştır. Ülkeler vatandaşlarının bilgi çağına ulaşma yarışında geride kalmamak için bilgisayar kullanımını arttırmaya çalışmaktadır. Birçok ülke okul müfredatlarına bilgisayar derslerini de ilave etmiştir. Ülkemiz de e-devlet uygulaması ile bilgi çağına uyum sağlamaya çalışmaktadır. İnternet üzerinden ticaret her geçen gün artmakta, ücra bir köyde üretilen bir mal dünyanın en uzak köşelerine pazarlanabilmektedir. Ülkemizde halen her yüz kişiden on dördü internet kullanırken bu oran ABD’de kırk civarındadır.

Dünya bir bilgisayara sığmaktadır. Saniyeler içerisinde kıtalar aşılmakta bilgiler önümüze serilmektedir. Amacına uygun kullanıldığında bilgisayar çok faydalıdır. Bilinçsiz kullanım beraberinde bazı olumsuzlukları da getirmektedir. Bu olumsuzlukları iki ana başlık halinde inceleyebiliriz.

 

1) Bilgisayarın kullanımı ve donanımı ile ilgili problemler:

Bu problemlerin başında sağlık sorunları gelmektedir. Özellikle internet kafelerde başkalarının kullandığı fare, klavye ve kulaklıklarda bulaşıcı hastalıkların yayılması için zemin hazırlanmaktadır. Saatlerce ekran başında duran insanlarda bazı ortopedik ve zihinsel meslek hastalıkları görülebiliyor. Klavye ve fare kullanımı ellerde; oturma şekli omurgada anormalliklere sebep oluyor. Program yazmak gibi dikkat gerektiren işler bellekte, yoğunlaşmada bozulmaya yol açmaktadır.

Bilgisayarla fazlaca meşguliyet, özellikle çocukların psikolojisini bozmakta, onları yalnızlığa itmekte; sosyalleşememe tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilmekte bu da içe dönük bir yaşantıya sebep olabilmektedir. Şiddetin ön plana çıkarıldığı oyunlarla saldırganlığa sebep olabilmektedir. Devamlı sabit olarak ekrana bakma çeşitli göz hastalıklarına sebep olmaktadır. Aşırı ışık bazen hassas çocuklarda epileptik nöbetlere sebep olmaktadır. Ayrıca internet kafelerde sigara içiminin engellenememesi de ayrı bir sağlık sorunu olmaktadır. Harçlıklarını internet kafeye yatıran çocuklarda çeşitli beslenme bozuklukları da kaçınılmazdır.

 

2)Bilgisayardaki bilgiler, siteler, oyunlarla ilgili problemler:

Bu gruptaki tehlikeler internetten, oyunlardan, CD’ lerden kaynaklanmaktadır. Kullanıcıların genelde hayat tecrübesi az olan çocuk ve gençlerden oluşması nedeniyle terör örgütü ve kötü niyetli kişiler düzenledikleri cazip sitelerle çocukları etkileyebilmektedirler. Yine televizyon, gazete ve dergilerde olduğu gibi internette de cinsellik ve şiddeti zaman zaman ticarî unsur olarak kullanmaktadırlar. Amaç belli bir bağımlılık oluşturarak onların üzerinden para kazanmak şeklinde olmaktadır. Kumar siteleri de son yıllarda yaygınlaşmaya başlamış ve ciddi tehlikeler oluşturmaktadır.

Bilgisayarla ilgili önemli bir zarar kaynağı da bilgisayar oyunlarıdır. Özellikle çocuklar, saatlerce bilgisayar başında kalmaktadır. Aileler ise çoğunlukla ilgisiz veya bilgisiz durumdadırlar. Hâlbuki bu oyunların bazıları eğlendirerek çocuğun gelişimini sağlayacağı yerde şiddeti, ahlaksızlığı teşvik eden oyunlardır. Bu tip oyunlarda çeşitli semboller, kahramanlar ve kötü karakterler kullanılarak dinimize aykırı farklı inanışları çocuklarımızın şuur altlarına yerleştirmektedirler. Teröristler, kötü karakterler hep müslüman tipte çizilerek çocuklarımızın bunlardan nefret etmesi istenmektedir. Yabancı toplumların kültür değerlerinin sık sık kullanılması kendi kültürüne yabancı nesiller yetişmesine sebep olmaktadır.

Bilgisayar oyunları çocuklarımızın, hayatı, ölümü bir oyun gibi görmesine; oyun oynama bittikten sonra da hayal etmesine, arkadaşları ile sadece bu konuları konuşmasına, anne, baba ve arkadaşları ile ilgilenememesine asosyal bir şekilde yaşamasına sebep olmaktadır. Bizlerin çocukluğumuzda oynadığımız futbol, basketbol, birdirbir, körebe, saklambaç, yakantop unutuluyor bunların yerini vise city, halflife, counter-strike’lar, age of mytolojiler almaktadır.

İnternetteki zararlardan birisi de chat(çene çalma) da oluşmaktadır. Haberleşmede eş zamanlı, ucuz, görüntülü bir metot olan chat insanların yanlış kullanması sonucu bilmediği tanımadığı kişilerle hatta cinsiyetini bilmediği kişilerle yapılmaktadır. Yine bu noktada kötü niyetli kişiler için bulunmaz fırsatlar çıkmaktadır.

Bilgisayardaki zararlı bir diğer konu da bilişim suçları ile ilgilidir. Bu suçlar genelde telif haklarının çiğnenmesi, başkalarının bilgilerine kanunlara aykırı şekilde ulaşılması, kişilerin rahatsız edilmesi, dolandırıcılık, internet üzerinden kumar oynatılması, pornografi şeklinde görülebilmektedir.

 

Peki, ne yapacağız?

Bilgi çağına girdiğimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Bizim bilgisayardan faydalanmamak gibi veya yok saymak gibi bir seçeneğimiz yok. Bizler bilgisayarın, internetin, oyunların, chatlerin iyi yönlerinden sonuna kadar faydalanacağız. Fakat tüm bunlarla birlikte kendimizi ve ailemizi bunlardan gelecek zararlardan koruyacağız. Bunun için de devlete ve bizlere çeşitli görevler düşmektedir.

 

Devlete düşen görevler:

– Çocukların sanal değil, doğal oyunlar oynamaları için ortamlar hazırlamalı.

– Spor teşvik edilmeli.

– İnternet kafelerin yeterli teknik şartlar sağlanmadan gelişi güzel açılmaması sağlanmalı.

– İnternet kafelerin iyi denetlenmesi sağlanmalıdır.

– Bilişim suçlarının engellenmesi için kiralık hatlar üzerinden internet bağlantısı teşvik edilmeli, filtreleme, sabit IP alınması sağlanmalı ve internet kafelerin kullanıcı bilgilerini bir süre saklaması sağlanmalıdır.

– İnternet kafelerin sınıflandırılması (oyun kafeleri, eğitim amaçlı, yetişkinler için vb.) gereklidir.

– Okul müfredatlarında bilgisayar eğitimi özellikle çocuklara yönelik sıkıcı olmayan şekilde tehlike ve olumsuzlukları da anlatan tarzda düzenlenmelidir.

 

Ailelere düşen görevler:

– 7 yaşından önce bilgisayar kullandırmamak.

– Bilgisayar ve televizyonun aileyi yalnızlığa itmesine izin vermemek.

– Haftada bir gün çocukları ile toplantı yapıp duygu ve düşüncelerini paylaşmak.

– Arkadaşlık ilişkilerini desteklemek.

– Gerekirse bilgisayar ve internet kullanması konusunda sözleşme yapmak.

– İnternetin zararları konusunda çocuğu açık şekilde bilgilendirmek.

– Mutlaka bilgisayara şifre konulmalıdır.

– Bilgisayarı herkesin kullandığı bir odaya koymak.

– Bilgisayarı öncelikle aile kendisi öğrenmeli.

– İnternette geçmiş bölümünden girilen siteler kontrol edilmeli.

– Çocuğun yanında iken uygun olmayan sitelere girilmemeli( özellikle şiddet içeren sitelere)

– Direk radyasyona maruz kalmamak için bilgisayarın arkasına oturmamalı.

– Çocuğun ekrana direk karşıdan bakmasına engel olmalı, ekrana filtre taktırılmalı.

– Bilgisayar kullanım saatlerini kısıtlamak (tavsiye edilen 1 saattir).

– Çocuğun oynadığı oyunlar mutlaka kontrol edilmeli; yaşına uygun oyunlara teşvik edilmelidir.

– Oyun seçiminde kendi tarihini, kültür değerlerini benimsemesini sağlayan oyunları seçmeye çalışmalı.

– Bilgisayardan başka da eğitim araçları olduğunu unutmamak ve bilgisayarı vakit öldüren bir makine haline getirmemek.

– İnternet ortamında kişisel bilgileri başkalarına vermemek.

Son olarak da bilgisayarda da gerçek hayattaki gibi iyilikler ve kötülükler olduğunu, önemli olanın bu makineyi iyilikler yönünde kullanmak olduğunu unutmayalım.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.