Temmuz 2023 Hatice Betül Yıldırım A- A+
A- A+

Kızamık Hastalığı

 

Kızamık virüsünün neden olduğu özellikle çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Vücut direncini düşürdüğü için çocukta zatürre, orta kulak iltihabı, menenjite kadar ilerleyebilir.

Yüksek ateş ve halsizlikle başlayan kızamık, enfekte olmuş kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması esnasında yayılan damlacıkların solunması ya da bu kişilerin kullandığı nesnelere temas edilmesiyle bulaşır.

Son dönemde Türkiye'de vakaların arttığı kızamık hastalığı için alınabilecek önlemler olsa da aşı sayesinde korunulabilen bir hastalıktır ve aşılı olunmadığında özellikle gebelere ve bağışıklığı düşük kişilere kolayca bulaşabilir.

Kızamık tanısı genellikle doktor muayenesi ile konulabilmektedir.Kızamık hastalığının karakteristik deri döküntüsü ve ağız içinde çıkan lekelerden (koplik lekeleri) teşhis edilebilir.Belirtilerin farklı hastalıklarla karıştırılma olasılığına karşı kan testi ile kızamık teşhisi netleştirilebilir.

Kızamık Hastalığı için Bulaştırıcılık Dönemi Nedir?

Kızamık hastası bir kişiyle temas sonrası hastalığın gelişmesi için gereken süre ortalama 10-12 gündür.

Kızamık hastalığı olan kişiler döküntünün başlamasından dört gün öncesine kadar, döküntünün başlamasından itibaren ise dört gün boyunca bulaştırıcı kabul edilmektedir.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamığın belirtileri virüs bulaştıktan sonra yaklaşık 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Genellikle kulak arkasında başlayıp birkaç saat içinde döküntünün baş, boyun ve sonrasında tüm vücuda yayıldığı kızamık hastalığı belirtileri şunlardır;

• Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri

• Yüksek ateş

• Halsizlik

• Göz yaşarması

 • Kuru öksürük

• Boğaz ağrısı

• Yorgunluk

• Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)

• Ağız içinde küçük grimsi beyaz lekeler (koplik lekeleri)

• Vücutta döküntü

Bu ilk belirtilerden yaklaşık 2-4 gün sonra ilerleyen dönemde kızamık döküntüsü başlar. Kızamık döküntüsü; vücutta küçük kırmızı-kahverengi, yassı ya da hafif kabarık noktalar şeklindedir. Kızamık döküntüsü yüz ve baş bölgesinden başlar ve yukarıdan aşağıya doğru yayılım gösterir. Döküntüler gövde de birleşme eğilimi gösterirken kol ve bacaklarda ayrı ayrı lezyonlar olarak görülür. Kızamık döküntüsü ile birlikte hastada çok yüksek ateş vardır. Kızamık lekelerinin yaşandığı dönemde ateş 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Döküntüler yaklaşık 4 gün kadar devam eder ve hafif bir soyulma ile başladığı gibi yukarıdan aşağıya doğru solarak kaybolur. Döküntülerin solmasıyla birlikte hastanın da ateşi düşer.

Kızamık Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır.

Kızamık Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi (istirahat, sıvı tedavisi, A vitamini ve komplikasyonlara yönelik müdahaleler) oluşturmaktadır.

Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır.

Kaynaklar

Sağlık Bakanlığı asi.saglik.gov.tr

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr

Temmuz 2023

Sayı: 78