Arif Şayakdokuyan İlk 11’de

Arif Şayakdokuyan İlk 11’de

11 soruluk köşemizin 12. misafiri Niğde’den Arif Şayakdokuyan. Kendisi 1978 Nevşehir doğumlu. Eskişehir’de Bilgisayar Programcılığı, Niğde’de Matematik bölümü okumuş. Tezli yüksek lisansını Niğde’de, tezsiz yüksek lisansını Kayseri’de tamamlamış. Çeşitli eğitim kurumlarında Matematik öğretmenliği yapmış ve yapmaya da devam ediyor. Evli ve iki çocuk yani iki sadaka-i cariye babası.

1.   Gençken ‘iyi ki yapmışım’ dediğiniz şeyler nelerdir?

Üniversite yıllarımda iyi ki çok gezmişim. Genç Adamlar’a tavsiyem; öğrenim hayatlarında imkânları dâhilinde mümkün olduğu kadar çok gezmeleri. Tabi ki bu gezmeler boş gezmeler değil. Gittikleri şehir ve beldelerde ilim sahibi salih insanlarla, kendini yetiştirmeye çalışan inançlı akranlarıyla iletişim kurmaları, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları daha kaliteli mü’min olma yolunda onlara çok şey katacaktır kanaatindeyim.

2.   Kendi gençlik döneminizle şimdiki gençlik arasında ne gibi farklar görüyorsunuz?

Hiç şüphesiz; iletişim. Ama bu farkın olumlu yönleri olmasının yanı sıra olumsuz tarafı haddinden fazla maalesef. Zaten iletişim araçları geliştikçe insanlar arası yakın iletişim kopmaya yaklaştı. Bir Müslüman genç her gün internette ayet paylaşırken ‘paylaşmak’tan bihaber yaşıyor. Telefonunda 3 meal programı, 5 tefsir programı, 6 hadis programı… bulunan genç beş dakika önce bir ayetin mealini karşılaştırmalı incelerken on dakika sonra süslenip selfi çekinip paylaşıyor. Bize düşen; internet nimetini, nimet sahibinin kurallarına riayet ederek, rızasını kazanma adına kullanmak. İlme ve âlime ulaşmanın bu kadar rahat olduğu bir dönemde bir tuşun ucu çok rahat cennet veya cehenneme açılabiliyor.

3.   Şu an gündeminizdeki konu başlıkları nelerdir?

Hadissiz İslam. Yüzyıllardır süregelen, bazı dönemler artan, bazı dönemler uyuyan fitnelerden en püsküllüsü. Sünnetsiz yaşam tarzıyla mü’minleri cehennemin en dibine çekmeye çalışan şeytanın mastırlı uşakları; bazı fikir, düşünce, ekran ve kalemlerle her ortamda din anlatmaya ve tebliğ(!) adı altında yeşermekte olan imanları çürütmeye çalışıyorlar. Bizlere düşen sağlam kaynaklardan Kur’an-sünnet bütünlüğü içinde inanç esaslarımızı öğrenmek.

4.   Heyecan’ı tanımlar mısınız?

“Mü’minler ancak, Allah anıldığı zaman yürekleri titreyen, kendilerine Allah’ın ayetleri okunduğunda imanlarını artıran ve yalnız Rabblerine dayanıp güvenen kimselerdir.” (Enfal, 2) Sözlüklere bakmaya gerek yok, en büyük heyecan insanın hissettiği iman heyecanıdır.

5.   Telaffuz etmekten hoşlandığınız kelimeler nelerdir?

En büyük problemimiz imanımızdaki ciddiyetsizliktir. İman ciddiyettir. Bu yüzden telaffuz etmekten hoşlandığım kelime ciddiyet. Ciddiyet = iman = ihlas = ilim = salih amel = …

6.   Otokontrolünüzü nasıl sağlıyorsunuz?

Otokontrol denince ilk akla gelen din olmalıdır. Çünkü din gibi bir inanç sistemi olmazsa insanı frenleyecek bir otokontrol sistemi olamaz.

7.   Dikkatinizi çeken Osmanlı padişahı hangisidir, niçin?

Benim en çok dikkatimi çeken Padişah (lider) Sultan II. Abdülhamid. Sebebi ise bir devlet ve liderin içten ve dıştan bu kadar hainle sarıldığı bir dönemde devleti idare gücü ve basireti taktire şayan. Sevgide ve nefrette ölçülü olmakla emrolunmuş biz Müslümanlar, söylemlerimize dikkat etmeliyiz. Bu şahıs Abdülhamit Han bile olsa ne cennetmekân ne de kızıl sultan lakaplarını kullanmamalı bir Müslüman.

8.   Yakın tarihimizin bilinmesi gereken olayları sizce hangileridir?

Son dönemlerin en önemli olayı bence Mavi Marmara hadisesi ve daha da önemlisi Müslümanların ve Müslüman olduğunu iddia eden bazılarının bu olay karşısındaki tavırlarıdır. Bu tavırlar bazen ifrat bazen tefrit noktasına ulaşmıştır. Bu olay Müslüman bir gencin her açıdan iyi okuması gereken İslami bir hamledir.

9.   Genç Adamlar’ın okumasını düşündüğünüz kitaplar nelerdir?

Müslüman ne yediğine dikkat ettiği kadar hatta daha fazlasıyla ne okuduğuna (manevi beslenmesine) dikkat etmelidir. Tavsiye edebileceğim kitaplar: Peygamberimiz, Zekai Konrapa; Hatıralarım, Hasan el Benna; Tevhid ve Şirk, Mehmed Alagaş; Stresli İman, Sait Çamlıca; Ölçüler Dengeler, Zeki Soyak. Ayrıca herkesin başucunda, tefsir derslerinde öğrendiklerine ek olarak, bir meali olmalı. Notlarını üzerine almalı, eklemelerini yapmalı. Bu konuda Hasan Tahsin Feyizli’nin Feyzül Furkan mealini tavsiye ederim.

10.   Genç Adamlar’ın bilmesi gereken kavramlar sizce hangileridir?

Konuştuklarımızın iyi anlaşılması, okuduklarımızın idraki için biz Müslümanlar kavram çalışmalarımızı samimiyet ve ciddiyetle devam ettirmeliyiz. İlk bilinmesi gereken kavramlar da Tevhit, Şirk, Tağut, İhlâs, Salih Amel, Dost olmalı diye düşünüyorum.

11.   Yol arkadaşlığı yapacağımız insanları seçerken kriterlerimiz neler olmalıdır?

Dünyada hiç kimsenin dostsuz olma imkân ve ihtimali yoktur. Çünkü Hak üzere yol tutan bir dost aramayana Allah azze ve celle şeytanı dost eyler. Rabbimiz bu durumu şöyle bildiriyor: “ … Şüphesiz biz şeytanları, inanmayanların dostları kıldık.” (Araf, 27) Bu çerçevede yol arkadaşlarımızın; güvenilir olma, vefakâr olma (Rabbine-Peygamberine-Müslümanlara), ilim ve salih amel sahibi olma özelliklerini taşıyıp taşımadıklarına dikkat etmeliyiz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.