GÖZÜMÜZÜN NURU AİLE

Toplumun kilometre taşı olan aile mefhumuna yüce dinimizin son derece önem verdiği herkesçe malumdur. Aile, ne kadar sağlam temeller üzerine oturursa, toplum da o oranda sağlam temeller üzerine oturur.
Peki, aileyi sağlam temeller üzerine kurmanın ilk adımı nedir? Nikâh…
Aile, nikâh üzerine oluşturulan, nikâh temelli bir yapıdır. Nikâh olmadan, evlilik sözleşmesi olmadan veya başka alternatifler olarak önümüze sunulan şeytanî sözleşmelerle aile yapısı oluşturulmaz. Kuru bir laftan öteye geçmez. Nikâhın önemine Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şu hadisiyle işaret eder: “Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime uygun davranmazsa benden değildir. Evlenin! Çünkü ben (kıyamet günü diğer) ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim…” [1]
Evliliğin gerek toplum açısından, gerekse evlilik yapan taraflar açısından yararları vardır. Kadın ve erkek evlilik yoluyla huzur ve mutluluğa kavuşur. Nitekim Allah Azze Ve Celle şöyle buyurdu: “İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır.” [2] Evlilik karşı cinslerle sevgi, saygı, şefkat gibi duygular arasında bir köprüdür.
Evlilik kadın ve erkeği çeşitli kötülüklerden korur. Abdullah b. Mes’ûd (Radıyallahu anh) bu durumu şöyle anlatır: Biz Hz. Peygamber’in (sav) yanında olan ve evlenme imkânı bulamayan gençlerdik. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) bize şöyle buyurdu: “Ey gençler! Evlenme imkânı bulanınız evlensin. Çünkü evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak için en iyi yoldur. Evlenme imkânı bulamayan da oruç tutsun. Çünkü orucun, kişi için şehveti kesme özelliği vardır.” [3]
Allah Azze Ve Celle topluluğumuzdaki bekârların evlilik sorumluluğunu biz Müslümanlara vermiştir. Bu sadece anne ve babaya indirgenecek bir sorumluluk değildir. Nitekim bu hususa şu ayet vurgu yapar: “Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” [4] Ayrıca Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) de şöyle buyurdu: “İyi erkeklerle iyi kadınları (birbirleriyle) evlendirin.” [5] Eğer bir anne baba, maddi imkânsızlıklardan dolayı çocuğunu evlendiremiyorsa veya bankalardan kredi çekmek zorunda kaldıysa, bunda bizim de sorumluluğumuz vardır. Bu sıkıntıya kayıtsız kalamayız. Bekârları evlendirmek toplumsal bir harekettir.
Yüce dinimiz insanları evliliğe teşvik ederken, öte taraftan günümüzde birtakım çevreler maalesef “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” gibi söylemlerle cinsiyet rollerini yok etmeye çalışarak evliliğin temellerine dinamit koymaktadırlar. Bu yanlıştan dönmelerini Allah’tan isteriz. Son sözümüz şu dua olsun: “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.” [6]
[1] İbn Mâce, Nikâh, 1
[2] Rum, 30/21
[3] Buhârî, Nikâh, 3
[4] Nur, 24/32
[5] Dârimi, Nikâh, 10
[6] Furkan 25/74