Ukalalıkla Modifiyeli Cahillikler

Karşımıza ilk Facebook çıktı. Yıllardır görmediğimiz arkadaşlarımızla tekrar iletişime geçebilmek çok güzel olmuştu. Sonra WhatsApp hayatımıza girdi. O kadar hızlı bir iletişim imkânı sundu ki çok uzaklarda dahi olsak günümüzü sevdiklerimizle birlikte yaşamaya başladık. İlk bakışta her karşılaştığımız sosyal medya aracı hayatımıza güzellikler sunuyordu. Sonraları her şeyin o kadar da güzel olmadığını anladık. Bu esrarengiz dünyanın birçok kötülük barındırdığını fark ettik.
Peki, ne oldu? Fark ettik de düzeldi mi her şey? Aslında sadece fark ettik. Doğrusu onu bile tam yapamadık. Sosyal medyanın en kötü yönlerinden birini hala görmüyoruz. Aslında görüyoruz da onu kötü olarak görmüyoruz.
Her gün sayısız bilgiye hızlıca ulaşmamız neden kötü olsun ki? Ne güzel hiç bilgimiz olmayan alanlarda kısa kısa yazılar ekranımıza düşüyor ve biz de bilinçli oluyoruz. Evet, bu şekilde bilgiye ulaşanların kendilerine buldukları sıfat bu. Biz artık bilinçliyiz diyorlar.
Peki, herhangi bir konuda bir bilgiye sahip olmak ne anlam ifade eder? Bilinçli bireyler genelde bilgiye açtır. Daha doğrusu sansasyonel bilgiye açtır. Karşısına böyle bir bilgi çıktığı zaman bir anda hayatın anlamını bulmuş tavrına girer. Karşılaştığı her şeyi bu bilgiyle sorgulamaya başlar.
Bilinçli olmayıp da bunun yerine o konuyla ilgili önceden bir ilme sahip olan birine aynı bilgiyi sunduğumuzda ise çok farklı bir tabloyla karşılaşırız.
Bir ilim öğrenen kişi öncelikle bilgi öğrenmez. Medrese ya da üniversite hangisini okursa okusun bir kişi öncelikle bilgiyle nasıl başa çıkacağını öğrenir. Yani karşılaştığı herhangi bir bilginin niteliğini sorgulayabileceği usulleri öğrenir. Bu sebeple karşısına bir bilgi çıktığında o bilgiyi önce sahip olduğu ilimle sorgular. Doğruluğunu yanlışlığını sorgular. Eksikliklerini fazlalıklarını ölçer. Yeterli mi yoksa yetersiz mi denetler. Sonunda da o bilgiyi alıp mevcut bilgilerinin arasında bir yere koyar. Onlarla birleştirip ortaya bir yorum çıkarır. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra da zaten sansasyonel bilginin en sansasyonel kısımları genelde elenmiş olur. Ortaya ayakları yere basan bir yorum çıkmıştır.
Şimdi bu son bilgiyi tekrar bilinçli bir bireye sunalım. Büyük bir ihtimalle sonuna kadar okumayacaktır. İlk gelen bilgiyi okumasını ve ona sarılmasını sağlayan şey bilgilenmesi değildir. O sansasyonel bilgi, bilinçli bireye çok büyük bir imkan sunmaktadır. O bilgi sayesinde, emek vermeden dünyanın çoğunu yanlış bilen tarafa atarken kendini de işin doğrusunu bilen nadir insanlar tarafına geçirebilmiştir. Mesele bilgiye ulaşmak değildir mesele nefsini tatmin etme meselesidir.
İşte bu şekilde her türlü algıya açık bir bilinçli kitlesine sahip olduk. Basit bir şekilde sadece iletişim için kullanmamız gereken uygulamaları yanlış anladık. Onlardan bilgi öğrenmeye kalkıyoruz. Bilgi öğrenmenin basitliğini tercih edip bilgiyi yorumlayacak eğitimleri almayı küçümsemeye başladık. Artık cahilliklerimiz ukalalıkla modifiyeli oldular ve son sürüm bilinçli vatandaşlarımız seri üretilmeye başlandı.