Son Kare

Âmir r anh, hicretin 4. yılında Necidliler’e gönderilen yetmiş kişilik irşat heyetinde yer alıyordu. Heyet Bi’ri maûne’ye geldiğinde tuzağa düşürüldü. Cebbar b. Sülma’nın attığı mızrak, henüz kırk yaşında olan Âmir’in sırtından girip göğsünden çıktı. O anda Âmir, “Kazandım vallâhi!” diye haykırınca öldürdüğü insanın son nefesindeki bu sözüne bir mana veremeyen Cebbar, günlerce üzerinde düşündüğü bu olayın tesiriyle daha sonra Müslüman oldu. Cebbar b. Sülma ve bu baskını düzenleyenlerin reisi olan Âmir b. Tufeyl, Âmir b. Füheyre’nin r anh naaşının önce göklere yükseldiğini, daha sonra yere indiğini bizzat gördüklerini söylemişlerdir.

Amir b.Füheyre r anh sırtından giren mızrağa rağmen neyi kazanmıştı?

İlâh kelimesinin sözlükte “tapınmak, kulluk etmek” anlamına gelen ulûhet (ilâhet, ulûhiyyet), “hayret etmek, gönülden bağlanıp sığınmak” manalarındaki veleh (eleh) veya “gizli olup duyu idrakinin üstünde bulunmak” anlamındaki leyh kökünden türemiş olabileceği kabul edilir. Buna göre ilâh “tapınılan, yüceliği karşısında hayrete düşülen, gönülden bağlanılıp sığınılan, duyularla idrak edilemeyen varlık” demektir. İlah şiddetle sevilen, umduklarına ulaştıran, korktuklarından koruyan demektir.

Yüce Allah sık sık tek güç ve otorite olduğunu hatırlatır. İnsan fıtraten güce meyyaldir. Yüce Rabbimiz Zâriyât Sûresi 50. ayet-i kerimesinde “Fefirru illallah” buyurmuştur.

 فَفِرُّٓوا اِلَى اللّٰ Şu halde Allah’a sığının ( Allah’a firar edin )

Allah ise Yüce yaratıcının özel ismidir. O’nun ism-i azam ( Allah’ın en büyük ismi) olduğu söylenir. Çünkü bütün sıfatlarla sadece bu isim nitelenir.  Allah, âlemlerin rabbi, gökleri ve yeri yaratan, yaşatan ve öldüren, her şeyin rabbi ve yöneticisi olan gerçek varlığın adıdır. Tam bu noktada tekrar durmak istiyorum. Allah, gökleri ve yeri yaratan, yaşatan ve öldüren, her şeyin rabbi ve yöneticisi olan gerçek varlığın adıdır.

Fefirru illallah… Korkulardan, hırslardan, kaygılardan, arzulardan, esir olduğumuz bütün putlardan Allah’a sığının ve özgürleşin. Allah’a tek güç ve otorite sahibine sığının.

Tekrar sormak istiyorum önce kendime, Amir b.Füheyre r anh sırtından giren mızrağa rağmen neyi kazanmıştı ?

Yıllarca devam eden mücadelesinin son deminde, karşısına gelen drone u gördükten sonra muhtemelen birkaç saniye içerisinde hedef olacağını bildiği halde elinde ki değneği neden savurmuştu Yahya Sinvar. Fefirru illallah… Kazandım vallâhi… Kur’an-ı Kerim’i bu çağda anlayıp yaşamayı öğretiyor Gazze.

Nice azların çoklara imanları sayesinde galip geldiği mücadele örneklerini anlatmak istemedim bile. Mücadele ile geçen ömürden sonra sonu kayıp gibi görünen dünya hayatının iki son karesinden bahsettiğim yazımda, mücadelenin amacı, son karede ki duruşlar, başarmanın ve kazanmanın gerçek anlamları ve neye bağlı oldukları sorularının, bizleri konforlu dünyamızdan özgürleştirmesi niyazıyla…

Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir

Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir!

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.