MUHASEBE- Kâmil İnsana Kâmil Din – 2

İnsan, ancak kâmil dinle, dinin kâmil prensipleriyle, kâmil insanları örnek almakla, kâmil insanlarla birliktelik kurarak ta’lîm, terbiye ve tatbikle kâmil insan olur.
Kâmil din, Allah Teâlâ’nın iman, ibadet, ahlak ve ahkâmla ilgili olarak insana hayat vermesi için gönderdiği ve Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ile bütün yönleriyle ve bütün insanlığa örnek olarak ortaya koyduğu İslam dinidir.
Dinin kâmil prensipleri, usûliddîn olan Ehli Sünnet akidesi, usûl-i fıkıh ve usûl-i fıkıhtaki küllî kaidelerdir.
Kâmil insanlar, mutlak örnekler olan peygamberler; mukayyed örnekler olan sıddıklar, şehidler ve sâlihlerdir.
Birliktelik kurulacak kâmil insanlar, asrın insaf sahibi âlimlerin ehildir dedikleri âlim ve ârif olan zatlardır. Yakınlarımızda yoktur diyenlere “usûlid dîne ve usûl-i fıkha uygun yazdıkları kitaplardan istifade edilmelidir” deriz.
Beşerî İlişkilerimizde Dikkat Etmemiz Gereken Bazı Prensipler
1. Her peygamberin getirdiği ve bütün insanlığın ortak değerleri olan canın, aklın, dinin, neslin ve malın korunmasına dikkat etmek.
2. Kendi hayatımızda İslamî esasları, İslam ahlakını ve İslamî hayatı göstermek.
3. Kendimizde kâmilce gösterdiğimiz gerçeklere, üstün hayata en güzel şekliyle kitaplarda bulunan hakikatlere, onları hikmetle, güzel anlatımla, ruhları tatmin edici öğütlerle davet etmek. Karşı çıkanlarla da en uygun şekilde mücadele etmek.
Yunus Emre’nin dediği gibi:
“Sövene dilsiz gerek
Dövene elsiz gerek
Derviş gönülsüz gerek
Sen derviş olamazsın” prensibiyle, gelmeyene gitmek, vermeyene vermek, alakayı kesenden alakayı kesmemek, zulmedeni affetmek, kötülük edene iyilik etmek.
4. Diğer Müslüman cemaatlerle birlikte iyilikte ve takvada, sosyal yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmak.
5. Adaleti ve kul haklarını tesis etmeyi müslim-gayrimüslim herkes için düşünmek.
6. Karşılıklı olmak esasıyla gayrimüslimlere tahammül etmek, hoşgörüyle hareket etmek yani onları var kabul etmek.
7. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, bütün âleme rahmet olduğu gibi biz de âleme merhametli olmaya çalışalım, İslam’ı insanlığın fikrî, zihnî, ruhî, sosyal kurtuluşuna vesile kılalım. Zira bu din, Allah’ın bütün insanlığın kurtuluşuna, dünya ve ahiret ebedî mutluluğuna vesile olması için gönderdiği dindir.