MUHASEBE- İçte Başarı, İşte Başarı ve Eşte Başarılı Olmak – 2

MUHASEBE- İçte Başarı, İşte Başarı ve Eşte Başarılı Olmak – 2

      b) Her gün ilim ve irfanda ilerlemek

      Maddi ve manevi sahada ilerlemek için ilimde ilerlemek gerekir. Çünkü esas ilerleme ilimde ilerlemektir. İlim, iki yolla elde edilir: Birisi, fem-i mübarekten ilim almak; diğeri, kitaplardan istifade edecek seviyeye gelince faydalı ve verimli kitaplardan istifade etmektir.

      İlim, hangi konu olursa olsun, hakk-batıl, hayır-şerr, fayda-zarar, iyi-kötü olanı bilmektir. İrfan, hakkı alıp batılı reddetmek, hayrı alıp şerri reddetmek, faydalıyı alıp zararlıyı reddetmek, isabetli olanı alıp isabetsiz olanı reddetmektir. İşte bundan dolayı “ilimsiz irfan muhal, irfansız ilim vebaldir” denmiştir.

       c) İşte beraber olunanlarla uyum

       İşte uyum, işte aynı gayeyi ve aynı anlayışı paylaşanlar arasında oluşur.

      Uyum, medeniler arasında; kavga ise bedevîler arasında olur.

       Medenî insan, ülfet eden ve ülfet edilen kişi demektir. İşte bu kişi, yontulmuş, ideal bir bina için usta elinde duvara ideal bir taş haline gelmiştir.

       Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Mü’min, ülfet edilen kişidir. Ülfet etmeyende ve kendisiyle ülfet edilmeyende hayır yoktur.” (Ahmed b. Hanbel, II, 400.)

      “Uyum, küçük şeylerin büyümesine sebep olur. Onun eksikliği ise büyük şeyleri yok eder.” C. Crispus Sallustius

      “Önce kendimizle uyum içinde olalım ki, dışarıdan karşımıza çıkan uyumsuzlukları bütünüyle ortadan kaldırmasak bile, hiç olmazsa biraz dengeleyecek durumda olalım.” Goethe

       d) İstişare etmek, istişare neticesinde karara muhalefet edince uygulamada en başta olmaya çalışmak ve daima yardımlaşmak

       “Müşâvere ve münazara, iki rahmet kapısı ve iki bereket anahtarıdır, bunlara sahip olan görüş yanılmaz ve bunlar oldukça ihtiyat elden gitmez. Ömer b. Abdülaziz (rh.a.)

      “Kendi görüşünü beğenen, müşâvere etmez; kendi fikriyle müstebid hareket eden, doğruluktan uzak olur.” Seyf b. Yezen

       “Müşâvere eden, önünü gördüğü gibi arkasını da görür.” II. Abdulhamid Han

       Abdullah b. Hasen, oğlu Muhammed’e şöyle demiştir: “Akıllı düşmanından sakındığın gibi cahil dostunun istişâresinden de sakın. Zira cahilin istişâresi seni yakın bir zamanda çıkmaza sokar. Böylece akıllı düşmanın hilesine ve cahil dostun tehlikesine maruz kalmış olursun.” (Mâverdî, Edebü’d-Dünyâ ve’d-Dîn, s. 260.)

        Abs kabilesinden birine “Sizin bu isabetli hareketlerinizin sebebi nedir?” diye sorulduğunda “Biz, bin kişiden oluşan bir kabileyiz. İçimizde sağlam akıl ve fikir sahipleri vardır ve biz onları izliyoruz. Bu itibarla biz, bin akıllı insan gibi olmuş oluyoruz” diye cevap vermiştir. (Mâverdî, Edebü’d-Dünyâ ve’d-Dîn, s. 260.)

        Büyük zatlar şu iki kimseyle istişâre edilmemesini öğütlemişlerdir:

        1. Kendini beğenip de başkasının hakkında tecrübesi az olan genç,

        2. Zamanın, bedenini zayıflattığı gibi aklını da zayıflattığı ihtiyar. (Mâverdî, Edebü’d-Dünyâ ve’d-Dîn, s. 260.)

         Mensûru’l-Hikem’de “Her şey akla, akıl da tecrübeye muhtaçtır” denilmiştir. (Mâverdî, Edebü’d-Dünyâ ve’d-Dîn, s. 260.)

        “Her akıllı sana nasihat verecek değildir. Sana her nasihat veren de akıllı değildir. Fakat hem nasihatçi hem de akıllı olan arkadaşın sözü dinlenmelidir.” Ebû Esved ed-Düelî

       Gayesi, vizyonu ve misyonu bir olanlar elbette birbirlerine yardım etmeliler, makinada çarkların birbirlerine yardım ettikleri zaman hedefe ulaştırdığı gibi.

         Üyelerin birbirlerine en büyük yardımları, önce fikirde sonra faaliyetteki birliktelikleridir.

        Gerçek başarı, beraberce elde edilen başarıdır. Zira bu başarıda katkısı olanların hasedi olmaz, belki birbirlerine sevgisi ve saygısı olur. Ayrıca bunun arkasından gelenin en önemlisi de Allah’ın yardım etmesidir.

      e) Dün, bugün ve yarın düşünülerek hareket etmek, her an hesaba hazır olmak

      Dün, ders ve ibret almak için; bugün, yarına hazırlık yapmak için; yarın, hesaba çekildiğimiz zaman kârlı çıkmak içindir. Dün ne idik, bugün ne olduk, yarın ne olacağız ve ne olmalıyız sorularına cevap vermek içindir.

       Her an hesaba hazır olan kişi, işini doğru yapan kişi demektir.

       Bu soruları neden sormamız gerekir?

        Çünkü herkes varlığının başını ve sonunu, konumunu, görevini ve sorumluluğunu düşünmek zorundadır. Düşünen de önce kendisine sorar ve kendisini sorgular. Düşünen toplum, kendi tarihini, kendi kurumunu hatta kendi ailesini düşünür ve sorgular. Düşünen ve sorgulayan da çare bulur ve gereğini yerine getirir.

        Dün niçin önemlidir? İbret almak, hatayı öğretmen bilip bu hatadan ders çıkarmak, doğru yapılmışsa bundan daha iyisini yapmak için sürekli öğrenmeye devam etmek için önemlidir.

       “Dünden öğren, bugünü yaşa, yarın için umut et!” Wilhelm Wiggles

      “Şimdiki zaman ancak geçmişin aydınlanmasıyla kavranabilir.” Goethe

       “Bugün halledemediğimiz bir sorunun nedeni, dün onu doğru yapmak için zaman ayırmamış olmamızdır.” Harrington

       Bugün niçin önemlidir? Kendi nefsimizi, neslimizi, kurumumuzu, millet ve Müslüman olarak toplumumuzu ölçü ile kıyas ederek halimizi tespit etmek için önemlidir.

       Yarın niçin önemlidir? Yarın bugün ile kazanılacağı için doğru sistemi doğruca kurmak, kurumumuzu da sisteme uyarlı ve duyarlı hale getirmek gayesiyle bilmek ve idrak etmek için önemlidir.

         “Bugün, dün ne olacak diye üzülmüş olduğum yarındır.” Joseph M. Cotter

         “Bir bugün, iki yarına bedeldir.” Benjamin Franklin

         “Bugün, dünün öğrencisidir.” Puplilius Cyrus

      “Geleceğin bütün çiçekleri bugünün çiçekleri içindedir.” (Çin Özdeyişi)

“Bugünle yarın arasında uzun bir zaman vardır; keyfin yerindeyken henüz, tedarikli olmayı öğren.” Goethe

        “Dün; iptal edilmiş bir çektir. Yarın; emre yazılı bir senettir. Bugün ise peşin paradır. Bugünden yararlanınız.” Kay Lydas

          “Geleceği satın alabilecek tek şey, bugündür.” Samuel Johnson

        “Yarını, dünü ve bugünü doğru okursak ve doğruca hazırlık yaparsak, hazırlığın gereğini de yerine getirirsek, yarın bizim olur” düşüncesiyle misyonu doğru, vizyonu yerinde ve üstün, önceden basîretle bakarak kestirebilmek…

         “Yarını, bugünden daima daha müsait farz etmekten doğan bu masumiyetin cezası, o işin asla yapılamamasıdır.” Peyami Safa

          “Halk-ı gâfil kemâl-i keselinden bir laf eder: Yarın olsa da bir işlesem. Bilmez ki bugün dünkü günün yarınıdır, bugün ne işlemiştir ki yarın ne işleye.” Muhammed Pârisa Hz.

        “Yarınlar için hazırlanmanın en iyi yolu, bütün zekânızı, bütün şevkinizi bugünün işini en mükemmel şekilde yapmaya hasretmektir.” Dale Carnegie

          “Dün ile bugün arasında bir kavga çıkarsa yarını kaybederiz.” W. Churchill

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.