MAVERADAN MACERAYA-Diyanete Soralım

İnsan harika bir canlıdır. Madde ve ruh planında geçirdiği evrelerden sonra dünyaya gelir. Ana karnında iken göbeğinden beslenen insanın doğumdan itibaren anasıyla göbek bağı kesilir. İnsanın fiziki yapısında önemli giriş-çıkış noktaları vardır. İnsanın fiziği kimyasına uygundur. Bu organlar; göz, kulak, ağız, dil, burun, dübür, zeker ve ferçtir. Gözün, kulağın ve burun yolunun yedekleri vardır, lakin diğerlerinin yedeği yoktur. Aslında bu organların yedeklerinin olması arabanın stepnesi gibi değildir.
Gözün biri dünyaya, diğeri ukbaya bakması içindir. Kulağın biri acileyi, diğeri ahireti dinlemek içindir. Diğerleri de ha keza böyledir. Dilin kemiği yoktur diye batıla daldıkça dalanlarla birlikte dolaşıp güle oynaya haram işleyen kişinin ağlaya ağlaya gideceği son adresi Hutame’dir. Peygamber Efendimiz ümmeti adına diline ve fercine sahip olup dünyada yaşarken bu iki hususta teminat mektubu verenlerin diriliş gününde düzenlenen cennet ihalesinde kefil olacağını müjdelemiştir.
Göz gönülün aynasıdır, kamera görevi yapar. Göz görür gönül katlanır. Göz görmeden değil eğilip bakmadan, kulak duymaktan değil tele kulak misali dinlemeden sorumludur. Kulak kalbe uzanan dinleme cihazıdır. İman bakımından kulak gözden mühimdir. Sağırlık körlükten daha ağır bir engelliliktir. Burun nesneyi koklar, dil tadına bakar sonra ağız yoluyla nimetin helal ve haram barkoduna bakar yine aynı şekilde adına mide denilen değirmene gönderir.
Günah ve sevap ayarlı bu otomatik uyarı sistemi diğer organlarda da vardır. Mesela, zinaya yaklaşan bir kişi için de bu uyarı sistemi devreye girer, bir anti virüs programı gibi kişiyi koruma altına alır. Ancak vahiy ve dua denilen ilahi iletişim hattına sürekli abone ve bağlı olmak gerekir. Nitekim Yusuf aleyhisselam, Züleyha’nın baştan çıkarıcı güzelliği karşısında bir an donup kaldığında işte bu koruma sitemi devreye girmişti.
Ağız ambarın giriş kapısı, dil gönlün tercümanı, diş değirmenin taşları ve musikinin notalarıdır. İnsanın deri altında tıkır tıkır işleyen ısıtma, soğutma, sinir, sindirim ve dolaşım sistemleri vardır. Kan, idrar, safra, süt, erlik suyu ve dışkı farklı damar ve kanallarda dolaşır durur. Bu mayiler birbirine asla karışmaz, ta ki hastalık sebebiyle bu ilahi sistem bozulana kadar aynen devam ederler.
Toplum fertlerin ve ailelerin özetidir. Toplumlar zihinsel olarak duyu organları misali kitle iletişim araçları vasıtasıyla beslenir. Bir Milletin hafıza arşivi yazılı, sesli ve görüntülü belgelerle zenginleşir. Bu yüzden günlük hayatımızda radyo ve televizyonların yayın akışının önemi yadsınamaz. Devlet milletin inanç dünyasındaki boşlukları doldurmak amacıyla doğru haber ve bilginin, kaynakların sesi ve aynası olsun diye radyo ve televizyon kanalları açmıştır.
Diyanet radyo ve Diyanet TV bunlardan iki önemli yayın kuruluşudur. Diyanet Radyo ve Diyanet TV bütün din görevlilerinin ve necip milletimizin rüyasıdır. Kurucularından Allah razı olsun. Bizim akranlarımız bilir. Şimdilerde yayın çizgisinden uzak olsalar da özel/ulusal bir radyo ve yerel bir TV kanalı açmak için ne bedeller ödenmiştir. Geleceği emanet edeceğimiz nesiller gdo’lu ve defolu bilgiler ile beslenmekte, bilgi ve tecrübe arayışı içinde bocalayan türedi gençler Google’a kendi öz amcası gibi hitap etmektedir.
Diyanet Radyonun en çok dinlenen programlarına bakar mısınız; Kur’an-ı Kerim ve Meali, Esma-i Hüsna, Günün Duası, Hayırlı Sabahlar, Hayat Okumaları, Aile içinde, Kelâm-ı Kibar, İşin Aslı, İste Dinle, Hadislerle İslam, Radyo Hastanesi, Din ve Hayat, Peygamber İkliminden, Cümle Alem, Ezgi İlahi, Kur’an Dostları, Söz Sanatı, Radyo Mikrofonu, 5+1 (Yarışma), Hayırlı Akşamlar, Hayat Okumaları, Günün Duası, Gölgedekiler, Din ve Hayat …
Gelin bir de Diyanet TV yayın akışına bakalım; Mukabele, Kur’an Öğreniyorum, Vahyin Işığında, Gönül Sultanları, Gündem, Çocuk Kuşağı, Yeni Güne Merhaba, Diyanet Haber, İlmihal, Ara Nağme, Bestekar Hafızlar, Hayatın Kıyısında, Bir Hadis Bir Yorum, Nöbetçi Tanıklar, Kur’an’ın Dilinden, Önce Sağlığım, Lahuti, Bence Bilir Sence, Diyanete Soralım, Hayata Dokunanlar, Farklı Bakış, İstanbul’un Sokakları, Bir Asır Bir Çınar, Şehirlerin Ruhu, Bi’ Nebze, Can Veren Pervaneler, Mizan, Gündem, Burhan İşliyen ile Hacı Bayram Kürsüsünden, İstanbul Medeniyeti, Bize Emanet, Medeniyetin Cümle Kapısı, Güncel Dini Meseleler, Tetamu Mescid, Çocuk Atölyesi, Peygamberimizin İzinde, Fotoğrafçı, Cumaya Doğru, Cuma Sevinci, Yazar Kafa, Bezm-i Alim, Sohbet İklimi, İslam Aynasında Kadın, Necdet Çağıl’la Kur’an Sohbetleri, Sosyal Mesaj, Orta Asya Günlüğü, Kitap Okuyorum, Gönül Doktoru, Bilgi Treni, İslamofobi Endüstrisi, Ahşap ve Ezan, Şeker Hoca, Kıssaların Dilinden, Kudüs Biz Burada Olacağız…
O halde Diyaneti izlemeye ve dinlemeye devam edelim.