İLKADIM KİTAPLIĞI – İslam, Aydınlanma ve Gelecek / İbrahim Kalın / M. Selçuk Özdoğan

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucularımız! Bu ay ki sayımızda sizlerle Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın İslam, Aydınlanma ve Gelecek kitabını inceleyeceğiz.
İslam nurdur. Herkes ve her şey için nurdur. İslam ile müşerref olan nurlanır. Rengi en koyu tonda bile olsa İslam’ın nuru onu güzelleştirir. İslam bilim ile buluştuğunda da rahmettir, nurdur. İslam’sız bilimin insanlığı nereye götürdüğünü hep birlikte görüyoruz. İnsanlığı yok ediyorlar, doğayı yok ediyorlar, hayvanları yok ediyorlar. Ahlak kavramı olmadığı sürece en iyi bilim adamları en tehlikeli alet ya da araçları icat ediyorlar. Atom bombasını icat eden bilim adamı görevini kendince en iyi şekilde yapmıştır. Bombanın düştüğü yerde canlı namına hiçbir şey kalmamıştır. Müslüman herhangi bir icat yaparken ondan hesaba çekileceğini de düşünür en baştan. İcadını ona göre şekillendirir. Onun için Müslüman bilim adamlarının yaptığı icatlar her yönüyle faydalıdır.
İbrahim Kalın kitabına: “Akıl, bilim, inanç ve özgürlük; şiddete başvurmadan bir arada yaşayabilir mi?” sorusuyla başlıyor. “Elinizdeki kitap bu soruyu son iki asırdaki karşılaşmaları üzerinden cevaplamayı hedefliyor.” diyerek de kitabın yazılış amacını bizlerle paylaşıyor.
Kitabımız uzun bir giriş ve altı bölümden oluşuyor. Giriş bölümünde İslam ve Aydınlanma üzerine genel bir değerlendirme yapıyor yazarımız. Özellikle kavramların nasıl anlaşılması gerektiği üzerine yaptığı değerlendirme gerçekten dikkat çekici. Çünkü bizler en basitinden ‘akıl’ kavramını Hume ya da Hegel’in tanımladığı şekilde mi anlıyoruz yoksa Gazali’nin yahut İbn Sina’nın açıkladığı şekilde mi anlıyoruz? Maalesef dil ile birlikte kavramlarımızı da değiştirdiler. Her kavramı Batı’nın anladığı şekilde anlıyoruz.
Birinci bölümde Avrupa, İslam ve Türkiye başlığı bizleri karşılıyor. Ayrıca bu bölümde alt başlıklar olarak: Çoğulculuğunun Sınırları, Rölativizm Sorunu, Aydınlanma ve Hakikat, Akıl Ama Hangi Akıl? Aydınlanma Projesi, İslam ve Dünya başlıkları yer alıyor.
İkinci bölümde önemli bir kavram olan şiddet inceleniyor. İslam, Şiddet ve Barış: Temel Kaynaklara Bir Bakış ana başlığı konu hakkında bizlere bilgi veriyor. Asli Bir Değer Olarak Barış, Manevi-Metafizik Bağlam, Yaratıcının Barış (es-selam) İsmi, Felsefi-Teolojik Bağlam: Kötülük ve Mümkün Alemlerin En İyisi, Siyasi-Hukuki Bağlam: İslam Fıkhı ve Barış Sorunu, Sosyokültürel Bağlam, Çatışma ve Bir Arada Var Olma ve Barış.
Üçüncü bölümde İslam Dünyasında Üç Bilim Görüşünü öğreniyoruz. Dinin Hizmetkârı Olarak Bilim: Sosyal Etik Boyutu. Epistemik Bilim Görüşü: Yöntemin Lehinde ve Aleyhinde, Kutsal ve Seküler Karşıtlığı: Bilimin Metafiziği.
Dördüncü bölümde Kutsal, Seküler ve Bilim,
Beşinci bölümde İslam ve Bilim Üzerine Notlar-1,
Altıncı bölümde İslam ve Bilim Üzerine Notlar-2 başlıkları bizleri karşılıyor.