İLKADIM KİTAPLIĞI- Nereye Kaçsam / Ahmet Belada

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucularımız! Bu ay sizlerle Türkiye Diyanet Vakfı Yayınlarından çıkan, kıymetli Ahmet BELADA hocamızın ‘Nereye Kaçsam?’ kitabını inceleyeceğiz.
Muhterem Ahmet BELADA hocamızı bizlerin çevresinde olup da tanımayan yoktur. Mütebessim siması ile zarif halleri ile İstanbul ağzı kelamları ile hepimizin gönlünde bir şekilde yer etmiştir. Hocamızın kitaplara olan düşkünlüğünü hepimiz biliriz. Bal arısı gibi faydalı olabilecek kitapları bulur ve o kitaplardan hem kendisi istifade eder hem de çevresini istifade ettirir. Öğrenim hayatında İstanbul kendisi için dönüm noktası mesabesindedir. İstanbul’da sadece bedenen bulunmakla kalmamış ruhen de İstanbul’dan istifade etmiştir. Matbuat camiasını yakinen tanımış ve bizzat içinde bulunmuştur. Meslek hayatında da devletin farklı kurum ve kademelerinde hizmet etmesi kendisine farklı tecrübeler kazandırmıştır.
“Nereye kaçsam, o büyük hakikati görüyorum. Sokakta gezen minicik bir çocuk, evine yetişmeye çalışan bir anne, yorulmaktan yorulmuş bir baba… Nereye kaçsam kitapların, filmlerin izi düşüyor önüme. Baktığım yerler, göremediğim yerleri anlatıyor. Dünyanın etrafında dolaşıyorum. Söyleyeceğim sözlerin ağırlığı kalbime dokunuyor. Kalbim diyorum, karşıma alıyorum onu ve bir cümle dökülüyor dudaklarımdan; Nereye Kaçsam?” cümleleri ile yazarımız kitabını özetliyor bizlere. Kitap yazmaktan maksadın okuyuculara yeni bilgiler vermek, düşündürmek, yaratılış gayesine uygun hayat sürmelerini sağlamak olduğunu belirtiyor bize hocamız.
Kitabı okumaya başladığımızda her bir başlık bizleri farklı konu, hikâye ve düşüncelere sevk ediyor. Heybemize her bir bölümden farklı bir dersi alarak okumaya devam ediyoruz.
Ölçü ve Denge bölümünü okurken hayatımızın hangi alanındaki hangi konularında ölçüyü ve dengeyi bozduğumuzu kontrol ediyor, kendimizi bir teste tabi tutuyor, bozulan ya da dengesizleşen bölümleri tekrar tamir ediyoruz. Ölmüş Keklik Eti bölümünü okurken ciğerimiz yanıyor ve çevremizdeki ihtiyaç sahibi ailelerden sorumlu olduğumuzu bir kez daha hatırlıyoruz. Bazen Hac ibadetinden bile vazgeçmeyi gerektirecek amellerin olduğunu görüyoruz. Ashabü’l Uhdud bölümünü okurken kıssadan ziyade “Bugünün Ashabü’l Uhdud”u kim, diye sormadan edemiyoruz.
Bizleri bekleyen onlarca bölüm var. Her birinden alacağımız dersler farklı farklı: İslam Elçileri, İmam Kardeşlerime, İmam-ı Azam’ın Basralı Yusuf es-Semti’ye Vasiyeti, Eğer, Vakitsiz Ezan, Fotoğraf, Midas’ın Kulakları, Hilfu’l-Fudul, Gelmek ve Gitmek, Müselliyetü’l-Garib, Osmanlı Hekimlerinin İlacı: Gül, Mümin Kişi, Samiran Tehcerune, Nereye Kaçsam? (Eyne’l-Mefer?) Mandela ve Rugby, Zelle, Nesayihü’l-Vüzera, Kriket Oyunu (Dayanışma Örneği)