İLKADIM KİTAPLIĞI-Bu Ülke & Cemil Meriç

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucuları. Bu ay sizlerle Cemil MERİÇ’in İletişim Yayınlarından çıkan Bu Ülke isimli kitabını inceleyeceğiz.
Okumayı sevenler açısından gerçekten değerlendirilmesi gereken eserlerden biri Bu Ülke. Bu Ülke kitabını yayına Cemil Meriç’in oğlu Mahmut Ali Meriç hazırlamış. Farklı zamanlarda farklı dergilerde yayımlanmış yazıları belli bir tertip sırasıyla hazırlamış. Kitabın giriş kısmında Cemil Meriç’in hayatını da yine aynı şekilde farklı yazıları da belli bir kronolojik sıraya tabi tutarak bir araya getirmiş Mahmut Ali Meriç.
Bu Ülke kitabı hemen öyle okunup bitirilecek kitaplardan değil. Her bir bölüm, her bir paragraf hatta her bir cümle üzerinde düşünülmesi gerekiyor. Salt okumayla sadece okunmuş olur Bu Ülke kitabı. O da okuyucuda herhangi bir etki göstermez, tat bırakmaz.
“Bu Ülke, Cemil Meriç’in “aynı kaynaktan fışkırdılar” dediği eserler dizisinin önemli bir halkası. “Bir çağın, daha doğrusu bir ülkenin vicdanı olmak, idrakimize vurulan zincirleri kırmak, yalanları yok etmek, Türk İnsanını Türk insanından ayıran bütün duvarları yıkmak” isteği Cemil Meriç’in düşünme ve yazma çabasına her zaman yön vermiştir. Elinizdeki kitap bu isteğin belki de en fazla berraklaştığı eseri: “Bu sayfalarda, hayatımın bütünü, yani bütün sevgilerim, bütün kinlerim, bütün tecrübelerim var. Bana öyle geliyor ki, hayat denen mülakata bu kitabı yazmak için geldim: Etimin eti, kemiğimin kemiği.” Bu özgün fikir adamının sürekli etrafında, içinde dolandığı Doğu-Batı sorunu yanında, özellikle sol-sağ kutuplaşmasına ve kalıplaşmasına ilişkin önemli tespitlerini ve aforizmalarını içeriyor Bu Ülke.”
Cemil Meriç’in en önemli özelliklerinden birisi hem Batı’yı hem de Doğu’yu çok iyi bilmesi. İki medeniyeti de çok iyi bildiği için bizlere dev gibi sunulan Batı’nın aslında bir cüceden ibaret olduğunu delilleriyle ortaya koyuyor.
“… Bu Ülke, yazarının gelecek kitaplarının çekirdeği. Yarın ölecekmiş gibi, soluk soluğa yazılmış, lakonik, hatta şifreli bir mektup. Bir ders kitabı kadar net, bir günce kadar gizemli.”