Hoşgeldin Ramazan

Hoşgeldin Ramazan

Mağfiret, bereket, füyuzat ve gufran ayı olan Ramazan ayı her müslümanın dört gözle beklediği mübarek bir aydır. Müslümanların bir senenin muhasebesini yaptığı, af ve mağrifete ulaşmak için çalıştığı aydır bu ay.

Ramazan ayı oruç ayıdır. Allahu Teala’nın, “Sizden evvelkilere farz kılındığı gibi sizin üzerinize de oruç farz kılındı.” (Bakara /183) emri ilahisi ile tüm mü’minlere farz kılınan oruç dinimizde en önemli ibadetlerdendir. Orucun faziletine dair pek çok hadis rivayet edilmiştir. Ancak orucu münafi işlerden imtina etmek icab etmektedir. Haramlardan sakınmak, yalan, dedikodu, gıybet, iftira gibi mezmum ahlaklardan uzak bulunmak gerekmektedir. Yoksa elimize ancak açlık geçer.

Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Kur’an-ı Kerim dünya semasına toptan bu ayda (Kadir Gecesinde) indirilmiş, Rasulullah’a inmeye başlaması da bu ayda olmuştur.

Bu ayda Kur’anın terbiyesine girilmeli, “Efendimiz’in ahlakı Kur’an’dırÓ sırrına mazhar olunmalıdır. Kur’an ve oruç kıyamet gününde insana şefaatçi olacaktır. Kur’an’dan uzak kalmak ölüm gibidir. Dirilik ancak Kur’an’la mümkündür. Biz müslümanlar Kur’an’dan uzaklaştığımız oranda zillete düştük. Zilletten kurtuluş, izzete kavuşmanın anahtarı Kur’an’dadır. Müslümanların günümüzdeki perişanlığının sebebi Kur’an’ın emirlerinden uzak kalmasıdır.

Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabır güzel ahlakın en temel özelliklerindendir. Cennet nimetlerine kavuşmak için büyük bir anahtardır. Sabır çeşit çeşittir. Dinin emirlerine sabır, dinin nehiylerine sabır, belalara sabır, güzel ahlakta sabır, gelen nimetlere sabır. Allaha Teala, “Sabredenlerle beraber olduğunu” ifade ediyor. Sabır insana çok acı gelir ama meyvası çok tatlıdır. Atalarımız, “Sabırla acı koruk helva olur.” demişlerdir.

Ramazan ayı zikir, fikir, tefekkür, ayıdır. “Dikkat edin kalpler ancak Allah’ı anmakla tatmin olur.” Zikir en büyük ibadettir. Seven sevdiğini her zaman hatırlar ve anar. Bu ay hatırlama ve hatırlanma ayıdır. Eğer biz Allahu Teala’yı seviyorsak-ki herşeyden çok seviyoruz-O’nu her zaman anmalıyız. Namazlara çok dikkat edilmesi gerekir. Namaz dinin direğidir. İmandan sonra üzerinde en çok durulan ibadettir. Namaz, kıyamet gününde ilk sorulacak sorulardandır. Namazdan uzaklaşan İslam’dan da uzaklaşır. Hiçbir mü’minin özürsüz namazı terketmek hakkı yoktur. Teravihler Ramazan ayının ayrı bir nimeti ve bereketidir. Bu bereketten azami istifade edilmelidir. Teravih namazı çok acele kılınmamalı, kıldırılmamalı; insanları bıktıracak kadar yavaş da olmamalıdır.

Bu ayın bir diğer özelliği de itikaf ayı olmasıdır. İlkemizde az işlenen bu sünneti gücü yetenlerin yapması çok faziletledir. Rasulullah Efendimiz hemen her Ramazan’ın son on günü itikafa girerdi.

Her zaman dikkat edilmesi gereken ancak Ramazan-ı şerifte daha fazla bir hususiyetle üzerindedurulması gereken, Rasulullah Efendimizin tavsiyelerinde de sıkça yer alan şu hususlara dikkat etmeliyiz:

1- Kelime-i şehadet

2- İstiğfar ve zikir

3- İslamı tahsil etmek

4- Amel-i salihleri çok işlemek

5- Haramlardan ve mekruhlardan sakınmak

6- İnsanlara İslamı ulaştırmak

7- İmkan nispetinde hayır hasenatta bulunmak

8- Kırık ve mahzun kalplerin duasını olmaya çalışmak.

9- Oruçlu birine iftar ettirmek

Ve bunların benzerlerine devam etmek.

Ramazan-ı Şerifimiz bereketlerle dolsun. Hepimize cenneti kazandırsın.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.