Gençliğin Seçmece Zindanları

Genç Adam dergimiz Mayıs sayısıyla birlikte 33. üçlüğünü atmış bulunuyor.
Dünya ve ahiret saadetimiz için lehimize olacağına inandığımız skorlar üretmenin peşindeyiz.
Ameller niyetlere göre değerleniyor. Derdimizin müspet karşılık bulması da bir değer, dergimizi alkışlara endeksleyen yayınlar telaşına düşmek de bir değer. Değersizlik de bir değer. Dip değer.
Arada niyet farkı var. İnsanları birbirinden ayıran, işlerinin göklerde bir karşılık bulmasına ya da çöpe atılmasına sebep olan da aynı şey.
Yani meşhur beş duyu organımızla algılayamayacağımız, laboratuara indiremediğimiz ama başlı başına bir cennet bileti olabileceğini rahatlıkla söyleyebileceğimiz şey: Niyet.
Genç Adam dergisi olarak 8. yılımızı geride bıraktığımız Mayıs sayımızda Gençliğin Dört Zindanı’nı işlemeye niyetlendik.
Dosyamızın başlıklarını hazırlarken Ali Şeriati ve Mevdudi gibi isimlerin eserlerine verdikleri malum isimler ve o eserlerde işledikleri konular bizlere fikir verdi.
Mevdudi’nin Dört Terim’inde ilah, rab, din, ibadet kavramları açıklanır.
Ali Şeriati, İnsanın Dört Zindanı kitabında insanı baskılayan dört başlığı analiz ve izah etmeye çalışır. Bu ve benzer baskılardan kurtulup hapsolduğu zindanlardan çıkabilenler, özgürleşmeyi başarmış demektir.
Genç Adam dergisi olarak biz, insanın en önemli ve verimli, bir yönüyle de tehlikelerle dolu dönemi demek olan gençlik çağını esas alıp onun modern zindanlarına dikkatleri çekmek istedik.
Dört zindan bahsi üzerinden hareket ettiğimiz için gençlerin onlarca zindanlarından bazılarını seçmek zorunda kaldık. Okuyucularımız kendi araştırma ve okumaları ile diğer zindanları gündeme getirip herkes için bir farkındalık oluşturma cihadına girişebilir.
Hedonizm yani hazcılık zindanını Bilal İnal kaleme aldı.
Özellikle ‘gelecek’ anlayışında kendini belli eden ‘kaygı’ zindanını Mustafa Kaleli yazdı.
Alperen Öztaş, amaçsızlık zindanından çıkışın yollarını aradı.
Enes Belada, en çok parmaklığa sahip olan ‘bağımlılıklar’ zindanını yorumladı.
Gençliğe Hitabesi’nden dergimizin adını aldığımız merhum Necip Fazıl’a göre zindan lafta iki hece. Bu, işin görünen tarafı.
Görünenle mücadele etmek daha kolayken soyutla, sembolle, temsille kavgaya tutuştuğumuzda istatistikler ve matematik aciz kalıyor. Gidişatı kestirmek zorlaşıyor. İnsan, kaçıyor mu yoksa kovalıyor mu olduğunu şaşırabiliyor.
“Gözümün gördüğü hiçbir şeyden korkmam.” cümlesi, meseleyi özetleyen ideal bir tavır ve Hz. Hamza’ya nispet ediliyor.
Genç Adam dergisi yazarları, akledenler için hedonizm, gelecek kaygısı, amaçsızlık ve bağımlılıklar adı verilen zindanları görünür kılmaya çalıştı.
Kendilerine huzurlarınızda tek tek teşekkür ediyoruz. Allah’a emanet olun.