Fıtrat Pedagojisi – Hatice Kübra Tongar

Fıtrat Pedagojisi – Hatice Kübra Tongar

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucularımız. Bu ay sizlerle Hayy Kitap’tan çıkan Hatice Kübra TONGAR’ın yazarı olduğu Fıtrat Pedagojisi isimli kitabı inceleyeceğiz.

Fıtrat Pedagojisi kitabı yazarımızın daha güzel nasıl çocuk yetiştirebiliriz derdinden ziyade Rabbimin istediği gibi bir çocuğu nasıl yetiştirebilirim derdi üzerine kaleme alınmış bir kitap. Rabbim benden nasıl bir anne olmamı istiyor, sorusu en önemli soru. “Çocuğun seviyesine inilmez, çocuğun seviyesine çıkılır.” cümlesi bile çocuklarımızın değerini anlatma bakımından yeterlidir. Çocukların niçin seviyesine çıkılır ki? “Çocuklar Ahsen-i takvimdir, duru ve temizdir. Oysa biz yetişkinler büyüdükçe günahla tanışır ve bozulmaya başlarız. İşte bu yüzden çocuklar bizlerden çok daha üsttedir. Ve yine bu yüzden bir çocuğun seviyesine inmek değil bilakis çıkmak gerekir.”

Bu kitabın her bir satırı çocuk eğitimine ayet penceresinden bakmaya çalışırken, aynı zamanda bu yolda durmaya çalışan anne-babaların ‘yardım çağrısı’ hükmünde kaleme alındı.

Yazarımız bizlerin Kur’an-ı Kerim’le tanışmasını istiyor. Satırlardan sadırlara, sadırlardan fiillere yansıması gereken hayat rehberimiz var ya… İşte bizlere çocuk yetiştirme sürecinde de kılavuzluk edecek Kur’an-ı Kerimimizle tanışmamızı istiyor yazarımız. Kendisi, çocuklarını yetiştirirken Hayat Kitabımızı örnek aldığı için bizlere daha rahat bir yol gösteriyor. Yazdıklarını uygulamış bir anne yani. Bir derdimizden de yakınıyor yazarımız: “…anlamama üzerine inşa edilmiş Kur’an okumalarımız. Hiçbir insan, hiçbir kitabı anlamamak için okumazken, Rabbinin kelamı olan ‘Hayat Kitabını’ anlamadan okumayı yeterli görür.” Çözüm olarak da “Kur’an her anımızda, her darda kaldığımızda, her sorunumuzda danıştığımız, ‘Hayat Kitabımız’ olsun.” Yazarımızın en önemli cümlelerinden biri de “En iyi pedagoji kitabı Kur’an-ı Kerim’dir.”

Bizler her hayırlı işimize besmele ile başlarız. Ebeveynliğimizi de ‘bismillah’ üzerine inşa etmeliyiz. Çünkü kâinat terazisi ‘bismillah’ ayarı ile ayakta duruyor. Bismillah ile kâinatın en büyük terbiyecisi olan Rabbinin adıyla evladını terbiye etmeye başlar. Bismillah diyen anne babalar, çocuklarının her döneminde Rablerinin rahmet tecellilerine hayranlıkla şahit olacaktır. İnsan inşasında Kur’anî metodu uygulamamız gerekir. Her çocuğumuzun ayrı bir kitap olduğunu bilerek ve çocuğumuzu bir ayet olarak okumaya çalışalım. Çocuğumuzun sahibi olmadığımızı, çocuğumuza şahit olduğumuzu unutmayalım.

Çocuk eğitimi bugünün değil, geleceğin inşasıdır. Bebeklikten başlayan ve sonu ölümle yazılan uzun bir yolun, emanetçiliğin adıdır.

Bizler istikbalimizin köklerimizde olduğunu aklımızdan çıkarmadan toplumun kökleri olan ailelerimize gereken önemi vermeli ve bizlere emanet edilen yavrularımızı güzelce yetiştirmenin derdinde olmalıyız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.