Diziler Mi Kitaplar Mı?

Sizce Tarih, dizilerden mi yoksa kitaplardan mı öğrenilmelidir?
Bu konu “Doğru Bilgi” çerçevesinde ele alınması gereken önemli bir konudur. Öncelikle ‘Tarih, dizilerden mi öğrenilir?’ maddesini ele alalım:
Tarih biliminde doğru bilgiye ulaşmak çok önemlidir. Eğer yanlış öğrenildiği takdirde kötü sonuçlar doğurabilir. Tarih dizileri ise bunu en önemli etkenlerinden birisidir. Tarih dizilerinde ne denli doğru bilgiye ulaşabiliriz diye soracak olursam bilinçli bir birey bu soruya az ya da hiç cevabını verir. Çünkü dizilerdeki tarihte bilimsel gerçeklikle alakası olmayan misyonlar yüklüdür. Diziler bilimsel çalışma olarak algılanmamalıdır. Çünkü diziler, görsel ögeleri ön plana çıkartılan birer kurgu hikayelerdir. Dizilerin yapımcıları kurgusal bir yapı ortaya koymak zorundadırlar. Yapımcıların konunun bilimsel gerçeklikle örtüşmesi gereken bir kaideleri yoktur. Amaçları görsellikle insanların milli duygularına dokunup ilgi çekmektir. Ama bunu yaparken gerçeği göz ardı edip, insanların yanlış bilinçlenmesine neden oluyorlar. Tarih dizilerini izlerken bunların bir kurgu olduğunu hatırlamak gerekir. Bunları tarihsel bir belge veya belgesel olarak algılamamak gerekir. Kısacası tarih, dizilerden öğrenilmez. Diziyi diziymiş gibi kabul edip, izlerken eğlenmek gereklidir. Bunlardan bilgi öğrenmeye çalışmak insanı yanlışa sürükler.
Gelelim ikinci maddemize Tarih kitaplardan mı öğrenilir?
Tarih bilimi, yazının bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu olaydan sonraki her medeniyet, sonraki nesillere aktarabilmek için kendi tarihini kaleme almıştır. Bunun yanı sıra Tarihçiler, Seyyahlar vb. kişiler tarih alanında önemli çalışmalar yapmış, kitaplar yazmış, uygarlıkların bilinmeyen geçmişini gün yüzüne çıkarmışlardır. Tarihi öğrenmenin en önemli yolu okumaktır. Çünkü yazının bulunmasından bu yana tarih her zaman kitaplara işlenmiştir. Yani yazı tarihi doğurmuştur. Kitap okuyarak tarih sahnesinde istediğimiz her türlü bilgiyi öğrenebiliriz. Sadece konuyla alakalı bilgi öğrenmekle kalmayız kitap okuyarak. Bunun yanı sıra zihnimizi geliştirir, daha sağlıklı düşünmemizi sağlar, kelime dağarcığımızı geliştirir ve daha nice fayda sağlar.
Tarih kitaplarında önceliğinizi ansiklopedilere vermenizi öneririm. Çünkü ansiklopediler, geçmiş dönemlerin internetiydi ve şundan emin olmamız gerekir ki ansiklopediler, internette ulaşacağımız bilgilerden daha fazla doğru bilgiyi barındırlar. Bunun yanı sıra çeşitli tarih kitapları okuyabilirsiniz. En basiti tarih romanı okusanız bile içerisinde sizin için gerekli tarihi bilgi ve belgeyi barındırır. Konuyu özetleyecek olursak tarih kitaplardan öğrenilir, diziler kurgusal ögeler barındırdığı için doğru bilgiye ulaşabilmemiz mümkün değildir. Yani tarih, dizilerden mi yoksa kitaplardan mı öğrenilir? Sorumuzun cevabı:
“Tarih kitaplardan öğrenilir” olmalıdır.
Hayatınızda kitap okumayı alışkanlık haline getirin ve asla kitap okumayı ihmal etmeyin.