Besin Zehirlenmesi

Çoğunlukla bakteriler olmak üzere, virüsler ve çeşitli mikroorganizma ya da bunların toksini ile bulaşmış besinlerin ya da kendisi toksik etki gösteren bozulmuş besinlerin yenmesiyle oluşur. Bulantı, kusma, halsizlik, ishal gibi şikâyetlere sebep olur. Çoğu kez bu gıdaları tüketenler içinde birçok kişide, aynı zamanlarda şikâyetler ortaya çıkar.
İyi pişirilmemiş etlerin yenmesi, yeteri kadar yıkanmamış bu sebeple üzerindeki tarım ilaçlarından veya parazitlerden arındırılmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi, beklemiş bozulmuş süt ve krema gibi süt ürünleri, bakır çinko gibi kaplarda saklanan yiyecekler kısaca uygun sıcaklıkta ve şartlarda korunmayan, temizliği yeteri düzeyde yapılmayan her türlü gıda bu tabloya yol açabilir. Ek olarak bazı bitki türlerinin polenleri de toksin içermektedir. Toksin arılar aracılığıyla bala karışabilmektedir. Bu kontamine olmuş ballar da yiyen kişilerde dakikalar içerisinde ağız çevresinde uyuşukluk yanma hissi, tansiyon düşüklüğü gibi nörolojik belirtilere sebep olabilmektedir.
Çoğu besin zehirlenmesi olgusu 2-7 gün içinde geriler. Sağlıklı yetişkin bireylerde, çok aşırı olmadığı sürece, kusmanın ve ishalin kesilmesine gerek yoktur. Bunlar toksinin ve mikroorganizmanın vücuttan daha hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlar. Hasta bireyler ishal ve kusma yoluyla eksilen sıvıyı ve elektrolitleri tamamlamak amacıyla bol su, maden suyu tüketmeye çalışmalıdırlar. İshal ve ateşin 5 günden uzun sürdüğü şiddetli olgularda hastanede izlem ve antibiyotik tedavisi gerekebilir. Besin zehirlenmelerinde, yaşlı hastalar ve bebek hastaların ağızdan sıvı alımları daha zor olabileceğinden ve vücutları sıvı ve elektrolit kaybına daha hassas olduğu için damaryolu ile sıvı elektrolit desteği gerekebilir.