Seçim Senin
Hepimizin yaşamında ya da çevresinde gördüğü bazı olumsuzluklar ya da rahatsızlık verici yanlışlıklar var. Nedense bunları birilerinin düzeltmesi gerektiğini düşünürüz. Herkes gibi
Niye bu yanlışlıkları düzeltecek kişi biz değiliz de başkaları, acaba bunu hiç düşündük mü?
Toplumdaki her türlü problemi tek başıma çözmem elbette mümkün değil ama hiçbir şey yapmadan sadece şikayetçi olmak yeterli mi, ya da bir şeyi değiştirir mi?
Hemen hemen her konuda, hepimizin yapabileceği pek çok şey var. Önemli olan bir şeyler yapma azmine sahip olmak, eleştirmeyi bırakıp harekete geçmek.
İnsanlar çevrenin kirinden, çöpünden şikâyet ediyor; toplumun ahlakının bozulduğundan şikâyet ediyor, kimseye güvenin kalmadığından şikâyet ediyor; ekonomik adaletsizlikten şikâyet ediyor, ediyor da ediyor...
Ama aynı insan elindeki çöpü yere atarken, basit şeyler için yalan söylerken, yardım isteyen birine yardım etmezken; şikâyet ettiği şeylerin kendi yaşamında olduğunun farkına varıyor mu?
İnsan, önce kendinden başlamalı; daha sonra çevresine yani çocuklarına ve arkadaşlarına daha sonra da başkalarına ulaşmalı. Kimse yapmadığı şeyleri söyleyerek herhangi bir şey değiştiremez.
Özellikle çocuklarımıza vereceğimiz eğitim bu değişimin en önemli bölümünü oluşturuyor. Çünkü nesiller birbirinin devamıdır. Düşünün ki bir evde cemaat ile namaz kılınıyor, çocuklar küçük yaştan itibaren dinin sadece ibadet değil, bir yaşam biçimi olduğunu yaşayarak öğreniyor ve bu yaşam biçimini de kendi çocuklarına aktarıyorlar. Yapılan her ibadet ve iyilikten hisse, bu nesli yetiştiren kişinin ya da kişilerin kapanmayan hesap defterine sevap olarak yazılmaya devam edecektir.
Rasülullah Efendimiz (s.a.s.), “İnsan öldüğü zaman amelleri (nin sevabı) kesilir, üç amel hariç: Sadaka-i cariye, yararlanılan ilim ve ebeveynine dua eden sâlih evlât” buyurmuştur. (Müslim, Vasiyye, 14)
Rahmet Peygamberi (s.a.s.) şöyle buyurdu:
“Her kim güzel bir davranışa vesile olursa hem kendisi sevap kazanır hem de onu yapanların sevaplarından nasibini alır. Her kim de kötü bir davranışa çığır açarsa hem kendi günahını hem de kendisinden sonra onu yapanların günahlarını yüklenmiş olur. (Müslim, Zekât, 69.)
Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir. (Nisa 85)
İnsanlar, yaşamlarının merkezine Allah’ı ve ahiret gününü almadıkları sürece yaşamdan ve yaşadıklarından şikâyet etmeye devam edeceklerdir.
Ya şikâyet eden olursun ya da değiştirmek için çabalayanlardan biri olursun, seçim senin.