Evlilikte İlk Yıllar
“Güçlü rüzgârlar kökü kuvvetli ağaçları deviremez.”
Evliliğin ilk yılları evliliğin geleceği üzerinde belirleyici bir etkiye sahip yıllardır. Araştırmalar, evliliğin ilk yıllarına gösterilecek bilinçli özenin, gelecekteki problemlerin çözümünde ve mutlu evliliğin inşasında önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir.
Unutulmamalıdır ki; depreme en dayanıklı binalar, sağlam temellere inşa edilmiş olanlardır. Sağlam ve mutlu bir yuvanın temelleri ise evliliğin ilk yıllarında atılır.
Nikâh, insan hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Nikâh sözleşmesi iki ayrı hayatı ebediyen birleştirmek için yapılır. Nikâh iki insanı tek yapar, artık ben değil, biz anlayışı başlar. Nikâha atılan imza sevinçte ve üzüntüde beraber olmanın, hayat süresince sevgiye sadık kalmanın imzasıdır. Evlenen insan, tek başına yaşamayı, yalnız kendi düşüncesine göre kararlar almayı bırakır. Artık bir hayat arkadaşı vardır. Onunla her şeyi konuşur, danışır ve paylaşır.
Evlilik bir takım oyunudur. Siz hayata yalnız olarak değil, eşinizle beraber devam etmeyi seçtiniz. Siz artık bir takımsınız. Takımın şampiyon olması, oyuncuların çabalarıyla ve birlikte hareket etmeyi öğrenmeleriyle mümkündür.
Evlilik 24 saat çalışmayı gerektirir. Büyüklerimiz boşuna “emek olmadan yemek olmaz” dememişlerdir. Ancak genellikle bu kısım gerçekleştirilmeden hep mutlu olmayı bekliyoruz.
Evlilik fedakârlıktır, evlilik vererek alma sanatıdır, evlilik paylaşma sanatıdır, evlilik dikensiz gül bahçesi değildir.
Evlilik genelde romantik bir ilişki ile başlar, giderek güç mücadelesine dönüşür. Ne yazık ki bazen de zulme dönüşür. İşte bu nokta da Allah Resulü’nün veda hutbesindeki sözlerine kulak vermemiz gerekiyor.
“Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah emaneti olarak aldınız. Onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi, onların da sizin üzerinizde hakları vardır.”
Evlilik, savaşan iki taraf demek değil, her şeye rağmen aynı saftaki güçtür. Son sözü kim söyleyecek mücadelesi evliliğe ciddi zararlar verir. İstişare ile kararların alınması en doğru yöntemdir.
Evlilik sevgi, saygı ve güven bağına dayanır. Aslında aşkın gücüne inandığımız kadar, birbirimize vakit ayırmanın, farklılıklarımızla sevebilmenin, her konuda anlaşamasak da birbirimize saygı duymanın önemli olduğunu unutmayalım.
Sevgi, evlilik binasının çimentosudur, bu yüzden çok kıymetlidir. Ancak şu unutulmamalıdır; sevdiği için evlenenler olabileceği gibi, evlendiği için sevenler de olabilir. Asıl olan sevginin gerçek bir biçimde dal budak salması ve üretici olmasıdır. Şairin dediği gibi;
“Sevgi emek ister,
Sevgili muhabbet etmek ister
Muhabbete de hizmet gerek
Muhabbeti istiyorsan sevdiğine adım adım yaklaş
Onun adımlarını saymadan ve beklemeden
Ona hizmet et
Elinle, ayağınla, dilinle, gözünle, aklınla ve tabi ki gönlünle
Bunun için de muhabbet yolundaki taşların farkında olup onları kaldırman lazım.”
Yeni evli çiftlerin zihnini meşgul eden ve ileride problemlere yol açması muhtemel bazı sorunları da şu şekilde sıralayabiliriz;
-Aralarındaki yakınlık ve romantizmde azalma hissetmeye başlamaları.
-Çatışmaların yarattığı hayal kırıklığı.
-Eşlerin sergilediği bencillik.
-Aileler arasındaki sıkıntılar.
-Eşin ailesinin gelenek ve göreneklerine uyum sağlamada zorluk.
-Eşlerden birinin veya ikisinin kendi ailesine çok fazla bağlı olması.
-Bütçeyi ayarlamada zorluk.
-Fiziksel istismar.
-Duygusal istismar.
-Sır olarak kalması gereken durumların paylaşılması.
-Evlilikten gerçek dışı ve aşırı beklentiler.
-Erkeğin ve kadının evlilikteki rollerine karşı sorumsuz tutumları.
-Evlenmiş olmaktan dolayı pişmanlık duymaya başlamış olmak.
Pek çok kişi evliliğe, okuduğu romanların, izlediği filmlerin, dinlediği masalların etkisi altında birtakım anlamlar yüklemektedir (…ve sonsuza dek mutlu yaşadılar). Oysa gerçek hayatta evlilik olayının gerçekleşmesi ile birlikte elbette ki sorunlar da başlayacaktır.
Problemsiz hayat yoktur. Önemli olan problemlerle baş etmeyi öğrenebilmektir. Yeni evli çiftlerin de karşılaştıkları sorunlarda soğukkanlı davranarak çözüm becerileri konusunda kendilerini geliştirmeleri evliliklerine yapacakları en büyük yatırımdır.
Aslında yeni evli olmak, yeni bir lisanı öğrenmek gibidir. Ustalık için biraz egzersiz ve çokça çaba göstermek şarttır.
Unutmayın!
Başarılı evlilikler hep emek verilmiş evliliklerdir.