İLKADIM KİTAPLIĞI - Ölçüler Dengeler - Zeki Soyak
Nisan 2018 M. Selçuk ÖZDOĞAN A- A+ Sesli Dinle    |  
Sesli Dinle    A- A+

İLKADIM KİTAPLIĞI - Ölçüler Dengeler - Zeki Soyak

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucularımız. Bu ay sizlerle İlkadım Yayınlarımızdan çıkan rahmetli Zeki SOYAK Hocamızın en çok dikkat çeken kitaplarından biri olan Ölçüler Dengeler kitabını inceleyeceğiz.

Günümüz Müslümanlarının sıkıntı yaşadığı konuların başında geliyor, ölçüsüzlük. Kimi ne kadar seveceğiz, neye göre seveceğiz ya da tam tersi kime ne kadar kızacağız? Bu gibi sorular çoğu zaman cevapsız kalıyor. Bizler tam manasıyla ölçünün ne olduğunu bilmediğimiz için kendi düşüncelerimize göre kararlar veriyor, genellikle de hata ediyoruz.

Sağlıklı düşünmek, seviyeli fikirlere, sıhhatli bilgilere sahip olmak çok güzel. Ancak bu düşünce, fikir ve bilgileri yazıya dökmek, ifade etmek, yaşantımıza yansıtmak epeyce zor. Hele ölçüsüzlüklerin ölçü, dengesizliklerin denge gibi sunulduğu hatta bu konuda dayatmaların yapıldığı, kafa ve kalplerin karıştığı, kavram kargaşalarının yaşandığı bir ortamda, işin sahtesi ile gerçeğini ortaya koymak, zihinlerin durulmasını sağlamak, alacakaranlıkta karanlık çehreleri aydınlık yüzlerden ayırmayı başarmak bir başka zorluktur. Fakat bu zoru başarmaya çalışmak da bir vazifedir.”

Bu eserimizde gerçek ölçüleri, hakiki dengeleri, varlık âleminde akıllara durgunluk veren ahengi anlatmaya, sağlıklı, dengeli ve ölçülü bir hayatın kılavuz bilgilerini vermeye çalıştık.” diyerek kitabın yazılış amacını açıklıyor rahmetli Zeki SOYAK hocamız.

Kitabımızda hayatımızın her alanını ilgilendiren konularla ilgili ölçü ve dengeleri buluyoruz. Düşünceye Ölçü bölümünü okuduğumuzda düşüncelerimizi gözden geçiriyoruz, yerli yerine oturtmaya gayret ediyoruz. İslam Kendine Has Bir Nizamdır bölümüyle kafamızda karışıklığa sebebiyet veren diğer nizamları elimizin tersiyle bir kenara atıyoruz. Dünya ve Ukba dengesinde bizim dengemizin hangi tarafa kaydığını kontrol ediyor; denge bozuldu ise onu tekrar dengelemeye çalışıyoruz.

Hayatta en çok karşılaştığımız duygular olan Muhabbette ve Husumette ölçü ile kimi ne kadar sevmemiz gerekiyor; kimden ne kadar nefret etmemiz gerekiyor konusunu bir ölçüye oturtuyoruz. Kalp, Dil, Amel Ahengimiz ne âlemde sorusunun cevabını bu bölümde buluyor, daha sonra tavırlarımızdaki olması gereken ölçüyü Tavırlarımızda Ölçü bölümünden öğreniyoruz. Korku ve ümit arasında olmak ne demektir, diye kendimize sorduğumuzda Korku ve Ümit Arasında bölümü bizlere bunun nasıl olması gerektiğinin cevabını veriyor.

Sürekli gündemde tutulması gereken konular arasında İslam’ı Bir Bütün Olarak Algılamak; Vasıtaları Gaye Edinmemek; Mezhep, Meşrep ve Meslek Taassubundan Sakınmak; İtidal Üzere Olmak; İşleri İstişare ile Yapmak bölümleri karşımıza çıkıyor ve bugünlerde bu konuları uygulamaya ne kadar çok ihtiyacımız olduğunun farkına varıyoruz.

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr