İLKADIM KİTAPLIĞI- Öğretmenlerimizle Başbaşa / Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir
Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucularımız! Bu ayki sayımızda muhterem M. Yaşar KANDEMİR hocamızın yılların verdiği tecrübe ile hazırladığı, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınlarından çıkan Öğretmenlerimizle Başbaşa isimli eserini inceleyeceğiz.
Bizim kavramlarımızda muallim olarak yer alan öğretmen, aslında kelimenin kullanımının değişmesi ile içerik değişimine uğruyor. Muallim, ilim talim ederken; talebe de ilim taleb ederdi. Muallim kelimesi sırf Arapça olduğu ya da İslam’ı çağrıştırdığı için yerine öğretmen kelimesi getirildi. Dikkate şayan bir husus gerçekten. Rahmetli Zeki SOYAK hocamız da öğretmen yerine eğitimci kelimesini tercih ediyordu. Bu tercihinin de bilinçli bir tercih olduğunu anlıyoruz.
Prof. Dr. M. Yaşar KANDEMİR hocamızın cümleleriyle: “Öğretmenlik bir gönül işi, gönülleri tutuşturan bir sevda ateşidir. Bu ateş gönüllere kendiliğinden düşmez. Onu gönlümüze salan ve bizi bu şerefli meslekle ayrıcalıklı kılan Biri var.”
Kitabı yazma amacı ile ilgili olarak da Hocamız şu ifadeleri kullanıyor: “Öğretmen kardeşlerime bilmedikleri bir şeyi öğretmek gibi bir iddiam yoktur. Öğretmenlik tecrübesi olan ve eli kalem tutan herkesin, öğretmenlerimize yardımcı olması gerektiği inancıyla elinizdeki kitabı yazmaya çalıştım. Tekrar gibi duran bazı bilgileri, konuyla ilgisi sebebiyle özellikle kaydettim. Sizden bu çalışmayı çam sakızı çoban armağanı olarak kabul etmenizi dilerim, sevgili meslektaşlarım.”
156 sayfalık kitabımız 2 bölümden oluşuyor.
1. bölümde öğretmenin başlıca özellikleri sıralanıyor. “Öğretmen ve Öğretmenlik Üzerine” alt başlığında Öğretmen ve Sorumluluk, Öğretmen ve Bilgi, Öğretmen ve Hedefleri açıklanırken; “Öğretmen-Öğrenci Yakınlığı” alt başlığında Öğretmen-Öğrenci İletişimi, Öğretmen-Öğrenci Kaynaşması, Öğretmenin Allah Rızasını Gözetmesi, Öğretmenin Doğru İnanç Telkin Etmesi, Öğretmenlerin Değerlerimizi Öğretmesi inceleniyor.
“Öğretmenin Ahlaki Sorumlulukları” alt başlığında ise; Öğüt Verirken Uygun Bir Dil Kullanmak, Doğru Sözlü Olmak, Özü Sözü Bir Olmak, Adalet ve Eşitliği Gözetmek, Güzel Ahlak Sahibi Olmak, Mütevazı Olmak, Kolaylaştırıcı Olmak, Ödüllendirmek, Fıkra ve Hikaye Anlatıp Şakalaşmak, Varsa Hatasını Kabul Etmek, Sabırlı Olmak, Kötü Söz Söylememek, Öğrenciye Değer Verdiğini Hissettirmek konuları ele alınıyor.
2. bölümde ise Başarılı Bir Öğretmen Olmanın Yöntemleri aktarılıyor. “İlk Ders Heyecanı ve Konuşma Tarzı” alt başlığında; Güzel ve Düzgün Konuşmak, Ses Hakimiyetini Sağlamak, Bakışlarıyla Sınıf Hakimiyetini Sağlamak konularına değiniliyor.
“Eğitim-Öğretim Teknikleri” alt başlığında; Öğretmenin Mahareti: İkna Kabiliyeti, Anlaşılır Olmak İçin Dersi Tekrar Etmek, Kıssa-Hikaye Unsurlarına Yer Vermek, Konuyu Atasözleriyle Anlaşılır Kılmak, Öğrencinin Merakını Kamçılamak, Beden Dilini Kullanmak, Giyim Kuşamına Önem Vermek, Yazı Tahtasını Kullanmak vb. başlıkları açıklanıyor.
Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kitaplığında bulunması gereken bu eseri eğitimle bir şekilde meşgul olan herkese rahatlıkla tavsiye edebiliriz.