AMELÜ’L-YEVM VE’L LEYLE-Peygamber Efendimiz’in Gece ve Gündüz Yaptığı Dua ve Ameller

**
Not: Sipariş tutarınızı, Nevşehir Anadolu Radyo Tv AŞ’ye ait TR27 0020 9000 0108 0662 0000 01 İBAN numarasına Havale/EFT ettiğinizde kitaplarınız kargoya verilecektir. 1000 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücretsizdir.
**
Amelü’l Yevm ve’l Leyle isimli elinizdeki kitab, Hz. Peygamber’in -sallallahu aleyhi ve sellem- günlük dua ve zikirleri ile bu konudaki tavsiyelerini ihtiva eden İmam Nesâî’nin aynı isimli kitabının muhtasarı bir hadis kitabıdır.
Günlük hayatta Hz. Peygamber’in -sallallahu aleyhi ve sellem- ibadet ve dualarını aynen uygulama arzu ve ihtiyacı, erken sayılacak bir dönemde âlimleri O’nun -sallallahu aleyhi ve sellem- dualarını müstakil kitaplarda toplamaya sevk etmiştir. Müslümanları kendilerinin hazırladığı çoğu seçili birtakım dualardan kurtarmayı hedef alan bu tür eserler, önceleri “Kitâbü’d-Duâ, Kitâbü’z-Zikr” gibi isimler alırken sonradan “Amelü’l Yevm ve’l Leyle” diye adlandırılmış ve klasik hadis kitabı tekniği içinde telif ve tasnif edilmiştir. “Amelü’l Yevm ve’l Leyle” adına ilk defa III. yüzyılın sonlarında rastlanmaktadır. Daha sonra Nesâî (ö. 303/915) ve İbn Sünnî’nin (ö. 364/974) kaleme aldıkları aynı adlı eserler günümüze ulaşmış bulunmaktadır. Ebû Ömer Ahmed b. Muhammed et-Talemenkî (ö. 429/1037), Ebû Nuaym el-İsfahânî (ö. 430/1038), Münzirî (ö. 656/1258), ve Suyûtî de (ö. 911/1505) Amelü’l Yevm ve’l Leyle adıyla eserler telif etmişlerdir. Adı el-Ezkâr olmakla beraber aynı konuları aynı tarzda ele alan Nevevî’nin değerli eserini de burada anmak gerekir. Ancak bunların içinde Nesâî ile talebesi İbn Sünnî’ye ait olanların bu tür içinde ayrı bir yeri ve önemi vardır.
Nesâî’nin, Abbasî kumandanlarından duası makbul bir kişi olarak tanınan Türk asıllı Bedrel Hamâmî’nin (ö. 310/922) isteği üzerine telif ettiği eser, iki talebesi İbnü’l Ahmer ve İbn Seyyar tarafından es-Sünen-ü’l Kebîr’in bir bölümü olarak rivayet edilmişse de aslında müstakil bir kitaptır. Müellif, Sünen’indeki metodunu bu eserinde de uygulamıştır. Kitabındaki râviler arasında rivayetleri alınmayacak derecede zayıf olan kimse yoktur. Nesâî hadislerin senedlerini değerlendirmiş, zaman zaman râviler arasında tercihler yapmış ve Hz. Peygamber’e ait olduğu kesinlik kazanan bütün evrâd ve ezkâr’ı toplamaya çalışmıştır. İlk defa onun tarafından kullanıldığı zannedilen “Amelü’l Yevm ve’l Leyle” adını, Hz. Peygamber’in -sallallahu aleyhi ve sellem- “Hanginiz bir gün ve gecede iki bin beş yüz kötülük işler?” hadisinden almış olduğu tahmin edilmektedir.