BEBEKLERDE BAZI CİLT LEZYONLARI

BEBEKLERDE BAZI CİLT LEZYONLARI

PİŞİK (BEZ DERMATİTİ): pişik bebek bezi ile temas eden bölgenin derisinde oluşan değişikliklerdir. Bu değişiklikler e uzun süre ıslak nemli bezin içinde kalan derinin normalden fazla nemlenmesi sonucu, deri bütünlüğünün bozulması dış etkenlere karşı bariyer etkisinin yitirmesinin neden olduğu düşünülmektedir. idrarda ve dışkıda bulunan bazı maddeler ve alınan ilaçlar nemli deriyi kolayca zedeler. Bez bölgesinin temizlemek için kullanılan ıslak mendiller de aynı şekilde deriyi tahriş edebilir, alerjik durum oluşturabilir.

Pişikte önleme çok önemlidir oluştuktan sonra tedavisi uzun sürebilir. Bebeğin bezi 2-3 saatte bir değiştirilirse cildin korunması kolaylaşır. Kakalı bez hemen değiştirilmelidir. Hem bakteriyel enfeksiyon hem de tahriş gücü yüksektir.

Bez bölgesinde en ideal temizlik ılık akan su altında yıkanması ve iyice kurulanmasıdır. Koşullar buna uygun değilse parfümlü ıslak mendiller yerine ılık su ile ıslatılmış pamukla temizlik yapılır. Kremli parfümlü ıslak mendiller sadece ev dışında önerilebilir. Ev ısısı uygunsa bebeğin altını 3-5 dk. açık bırakarak bez bölgesinin havalanması sağlanabilir. Her alt temizliği sonrası saf zeytinyağı veya pişik önleyici kremlerden ince bir tabaka halinde sürmek dışkı ve idrarın deriye temasını azaltır. Pudra önerilmez.

Pişik olduktan sonrasında ise aşamalı tedaviler uygulanmaktadır. Pişik tedaviye dirençli ve yaygın ise diğer sebepler akla gelmeli ek incelemeler yapılmalıdır.

KONTAKT ALLERJİK DERMATİT: Alerjene Temasla oluşur. Sulanma ve kabuklanma ile beraber olan lezyonlardır. Kaşıntı yoğun olabilir. Dağılım yeri sebep olan ajan hakkında ipucu verir. Eğer tekrarlarsa ve sebep olan ajan bulunamazsa deri yama testi yapılır. Esas olan, sorumlu alerjenden uzak durmaktır.

İSİLİK: Sıcak ve neme bağlı olarak derideki kanalların farklı seviyelerde tıkanması sonucu oluşur. Çocuğun aşırı giydirilmesi, ortam ısısının fazla olması terleme sonrası cildin temizlenmemesi olayı tetikler. Çocuğu aşırı tere sıcağa maruz bırakmamanın dışında spesifik bir tedavisi yoktur. Kaşıntı yanma hissi gibi nedenlere bağlı ilerleme oluşmaması açısından uygun kremler kullanılabilir.

MİLİA: Küçük kistlerdir. Başta yüz olmak üzere her yerde olabilen 1-2 mm çapında incimsi beyaz kıvamlı papüllerdir. Doğumda olabilir genellikle 2-6 ay aylıkken kendiliğinden kaybolur. Geçmeyenler boşaltılabilir.
 

I Memorial Pediatri Uygulamaları 2019 kaynağından düzenlenmiştir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.