SOSYAL MEDYADA ALGI YÖNETİMİ

SOSYAL MEDYADA ALGI YÖNETİMİ

21.Yüz Yıl kitle iletişim araçlarının dijitale evirilmesiyle bilindik haberleşme araçları ne varsa işlevini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Tüm zamanları kapsayan hızlı haberleşme sayesinde kitleler olarak her türlü bilgiye, doğru ya da yalan olmasının ayrımını yapmadan anında sahip olduk. Devletler özellikle Twitter aracılığı ile her türlü manipülasyon ve algı yönetiminin merkezi haline geldi.

Bizim ülkemizde yakın tarihlerde bunun pek çok örneğini gördük ve görmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda dijital bir saldırı görevi yapan sosyal medya uygulamaları, gerçek ve sahte kişiler üzerinden bir gündem oluşturup bot hesaplar aracılığı ile yaymak istedikleri yalanı çok kolay bir şekilde yayıyorlar.

Gerçek hayatta asla komşusuna farklı düşündüğü için hakaret etmeyecek kişiler, sanal alemde pervasızca, fütursuzca küfür ve hakaret edebiliyorlar.

Gerek kişiler üzerinden gerekse kurumlar üzerinden sosyolojiyi nasıl zehirlediklerini kısaca çirkin algılarını sosyal medya çukurundan yönetmeye devam ettiklerini görüyoruz.

Elbette, bunda başarılı olmalarının en büyük sebebi kitlelerin internet kullanımı.

Araştırma sonuçlarına göre, ülkemizdeki kişi başı internet kullanım süresi ve sosyal medyada geçirilen vakit bir hayli uzun.  Şöyle ki, Türkiye’deki 16-64 yaş arası kullanıcılar ortalama olarak günde 7 saat 57 dakika internet kullanıyor.

Türkiye’de aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı tam 54 milyon. Yani ülke nüfusunun yüzde 64’ü sosyal medya platformlarını aktif şekilde kullanıyor. Bu da bize şunu gösteriyor; Türkiye’de yetişkin her 10 kişiden 8’i sosyal medya kullanıyor

En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları ise; Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp ve Instagram, Google ait Youtube, Twitter, Facebook, LinkendIn, VKontakte, Dailymotion, TikTok, Spotify, Netflix ve Amazon Prime Video gibi dijital teknoloji şirketleri Türk toplumunun tercihi sosyal mecralar.

Digital 2021″ raporuna göre dünyada en popüler sosyal ağlar sıralamasında Türkiye’deki WhatsApp kullanıcı sayısı 42,6 milyon düzeyinde. 38 milyon kullanıcısı bulunan Facebook, bu sayı ile dünyada en çok Facebook kullanan 10’uncu ülke olarak kayıtlara geçiyor. 2. Sırada 2 milyar kullanıcı ile YouTube, yine dünyada 1 milyar kullanıcı sayısı ile 3. sırada Instagram var. Ülkemiz Instagam kullanan ülkeler sıralamasında 6. sırada yer alıyor. 340 milyon olan Twitter’ı en çok kullanan ülkeler listesinde de ilk sıralarda yer alıyoruz. 11.8 milyon aktif kullanıcıyla dünyada 6. sırada, Avrupa’da ise 2. sırada bulunuyoruz.

    Rapordaki veriler insanı dehşete düşürüyor.  Bizden olmayan ama sanki bizimmiş gibi saatlerimizi tükettiğimiz bu uygulamalar devletlerin, ailelerin kontrolünden çıkmış durumda. Ve karşısına kim çıkarsa çıksın ezip geçiyor. Sosyal medya firmalarının bu denli yükselişi

Toplumlarda ki kutuplaşmalardan, kitleler üzerindeki etkilerinden ve dünyaya, türümüze verdiği ciddi zararlardan korunmamız için acilen önlemler alınması gerekiyor. Bu dijitalleşme ve ‘online sosyalleşme’ kontrollü ve fayda odaklı gerçekleşmezse, insanlık olarak bizi büyük tehlikelerin beklediğini söylemek kehanet olmaz.

Bu konuda söylenecek çok söz var ancak yerim kalmadığı için burada bitiriyorum. Sosyal medya ve algı yönetimini anlatan “Orijinal adıyla The Social Dilemma– Sosyal İkilem”  belgeselini izlemenizi tavsiye ederim. Algı yönetimini ve dijital şirketlerin dünyaya sundukları uygulamalar ile bir taş ile iki kuş nasıl vurulur çok güzel anlatıyor.

Ayrıca TRT Haber sitesinde yayınlanan yazıyı okumanız için linkini bırakıyorum: https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/turkiyede-gunluk-internet-kullanimi-7-saat-57-dakika-552493.html

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.