ÇOCUK TERBİYESİ

ÇOCUK TERBİYESİ

Kıymetli okuyucularımız! Bu ay sizlerle uzun süredir tanıtmayı düşündüğüm ve çok istifade ettiğim, çocuk eğitimi ile ilgili, iki kitap tanıyacağız.

İlk olarak tanıyacağımın eserimiz, Pedagog Adem GÜNEŞ tarafından hazırlanan Çocuk Terbiyesinde Doğru Bilinen Yanlışlar isimli kitaptır. Kitabı okumaya başladığınız anda şaşırıyoruz. Çünkü daha önce hiç duymadığımız embriyo psikolojisi terimiyle tanışıyoruz. “Bizim çocuk çok çekingen. Kalabalık bir ortamda kendisini ifade edecek iki kelimeyi yan yana getirmekte zorlanıyor.” diye dert yandığımızda, acaba çocuğun anne karnında yaşadığı psikolojinin etkisinden mi bahsediyorsunuz?” Hamile bir annenin bu dönemde çok daha titiz davranması gerektiğini anlıyoruz. Çünkü insanın psikolojik temelleri daha bu dönemde oluşmaya başlıyor. Bu bölümü okurken beyaz adamın Kongo’da insanları köleleştirmek için yaptıkları deneyi okuyunca insan, toplumumuzda da acaba TV yoluyla farklı deneyler yapılıyor mu sorusunu düşünmeden edemiyor.

Eserimiz kitabi bilgiden ziyade uygulamaya yönelik bilgiler veriyor. Verilen bilgiler örneklerle zenginleştirildiği için kitabı okurken zihin yorulmuyor. Yukarıda verdiğimiz bilgiden anlaşılacağı üzere eserimizde çocuğun anne karnındaki serüveninden başlayıp ergenlik dönemine kadarki süreç bizlere güzel bir tarzda sunuluyor. Mesela anne sevgisinden yoksun yetişip bakıcı kucağına atılan çocuklarla ilgili bilgiler, baba türleriyle ilgili bilgiler, çocuklara mahremiyet eğitiminin nasıl verilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler, yaramaz çocukla hiperaktif çocuk arasındaki farklar vd. konularda çok güzel sunuluyor. (Nesil Yayınları)

İkinci olarak tanıyacağımız eserimiz ise Ali ÇANKIRILI’nın hazırladığı Çocuğun Manevi Eğitimi isimli eserdir. Bu eser de özellikle çocuğunun eğitiminde maneviyata önem veren ebeveynler için çok güzel hazırlanmış.

Eserimiz ilk bölümünde gelişim psikolojisinin bir özeti mahiyetinde çocuğun gelişim özellikleri ile ilgili genel bilgiler veriyor. Özellikle 0-6 yaş arasında çocuğumuza her şeyi sevgiyle öğretmemiz gerektiği, zamanından önce zorla öğretilen bilgilerin zamanla çocuğumuzda olumsuz hareketlere yol açacağı gibi bilgiler verilerek bizleri uyarıyor. Özellikle çocuklarımızın soyut zekâ yaşının 10 yaşından sonra geliştiğini hatırlatarak iman konusunda daha dikkatli davranmamız gerektiğini anlatılıyor. Çocuklarımız camiyi gördükleri zaman bu nedir, sorusuna bizim orası camidir, cevabımızın çocuklar için bir şey ifade etmediği, aslında çocuğumuzun bize bu binanın diğerlerinden neden farklı olduğunu sormak istediğini kitabı okuyunca anlıyoruz. Ayrıca Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin Çocuğu olan onunla çocuklaşsın.” Hadisini okuyunca çocuğumuzla aramızdaki ilişkiyi gözden geçiriyoruz.

Ayrıca kitabımızı okuyunca çocuklarımızda Allah inancının gelişim aşamalarını görüp, çocuğumuzla zekâyı geliştirici etkinlik ve oyunlara zaman ayırıp onlarla hayatı tanıtıcı etkinlikler yapıyoruz.  (Zafer Yayınları)

Akşam eve gittiğimizde TV’den veya internetten önce ilgilenmemiz gereken bir yavrumuz varsa onların eğitimine malum medya araçlarına ayırdığımız zamandan daha fazla zaman ayırmalıyız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.