İLKADIM KİTAPLIĞI – Tefekkür Düşünmenin Fazileti / İmam-ı Gazali / M. Selçuk Özdoğan

Kıymetli İlkadım Kitaplığı okuyucularımız! Bu ayki sayımızda İmam-ı Gazali’nin Çelik Yayınlarından çıkan Tefekkür Düşünmenin Fazileti isimli eserini inceleyeceğiz.
İmam-ı Gazali yaşadığı dönemin en büyük alimidir. Üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Dinimizi, felsefi düşüncelerle etkilemeye çalışanlara en güzel cevapları vermiştir. Ciltler dolusu cevaplar hem de. İhyau Ulumid Din eseriyle de tüm Müslümanların elinden tutarak dinimizle ilgili bilgileri tek bir kaynaktan öğrenmemiz için büyük emek harcamıştır.
İmam-ı Gazali ile ilgili daha sonraki zamanlarda ve günümüzde olumsuz bazı görüşler söylenmesine rağmen Gazali’nin ilmi seviyesi yanında bu iddialar karşılık bulmamıştır. Batı’dan olursa ilim adamı, bilim adamı olur ama Doğu’dan olursa pek bir şey bilmez gözüyle bakanlar var maalesef. Hâlbuki İmam Gazali’nin eserleri Endülüs yoluyla Batı’ya geçmiştir.
İhyau Ulumid Din içinde yer alan konuların her biri, eserin orijinal anlatımı bozulmadan, akıcı ve duru bir dil kullanılarak tercüme edilmiş ve başlı başına birer kitap haline getirilmiş. İncelediğimiz eser İhya Kitaplığı arasında yayınlanmış bir kitap. Asıl başlığı, Tefekkür; alt başlığı ise Düşünmenin Fazileti.
Kur’an-ı Kerim’de tefekkür, düşünme, ibret alma, dikkatli ve titiz olarak incelemeyle ilgili olarak çok teşvikte bulunulmuş ve buna ilişkin hükümler yer almıştır.
“O, göklerde ve yerde ne varsa hepsini, kendi katından (bir lütuf olmak üzere) size boyun eğdirmiştir. Elbette düşünen bir toplum için bunda ibretler vardır.” (Casiye, 13)
Bu eserde tefekkür 3 bölüm halinde ele alınıyor. Birinci bölümde tefekkür/düşünme bahsi; ikinci bölümde tefekkür denilen kavramın gerçekliği/hakikati ve meyvesi/ürünü; üçüncü bölümde ise Allah’ın izniyle tefekkürün yolları, edinme araçları nelerdir gibi konular inceleniyor.
Tefekkür edenler için övgü ve senada bulunan ayetler vardır. Dolayısıyla bizler de tefekkür etmek durumundayız.
“Onlar ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler): Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın.” (Âl-i İmran, 191)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem de: “Allah’ın yarattığı varlıklar hakkında tefekküre dalın. Ancak Allah’ın zatı hakkında tefekküre dalmayın/düşünmeyin. Çünkü siz gerçekten gereğince Allah’ı takdir edemezsiniz.” buyurmuştur.
Ömer b. Abdülaziz diyor ki: “Allah’ın nimetlerini göz önünde bulundurarak, onların üzerinde düşünüp tefekküre dalmak, ibadetlerin en değerlisidir.”