Temmuz 2015 Ahmet KIRKBAŞ A- A+
A- A+

Zamanı Boş Geçirecek Kadar Zengin Miyiz?

İnsanın rahat ettiği ve huzuru doyasıya yaşadığı ortamın adıdır aile. İnsanın ailesi ile birlikte geçirdiği serbest zamanlar bireyleri birbirlerine bağlar. Özellikle birlikte eğlenebilen birlikte mutlu olabilen ailelerde çözülme ve ailenin yıkılması görülmemektedir. Problemlerin konuşularak birlikte aşılabildiği ailelerde de bireylerin birbirlerine yakınlaşmaları birbirlerine daha güçlü bağlarla bağlandıkları görülmektedir. Birbirlerini seven birbirlerinin kimliklerine saygı duyan ailelerde ise kavga ve huzursuzluğun en az düzede yaşandığı tespit edilmiştir.

“Kaliteli geçirilmiş serbest zaman” ortamları bireylerin yakınlaşmasına güven ortamının kuvvetlenmesine sevginin sağlamlaşmasına ve saygının yerleşmesine çok büyük katkı sağalmaktadır. Kaliteli zaman geçirmek demek, aile bireylerinin aile olduklarının fakına vardığı ve duygu bankalarının dolduğunun hissedildiği zaman dilimleridir. Bu bazen bir sofranın etrafında bazen bir piknikte bazen mübarek gün ve gecelerin idrak edilmesinde bazen bir yakının kaybedilmesinde vb sağlanır.

Aile birlikteliklerinin en önemli yanı bireylerin kendilerini önemli ve değerli hissetmeleridir.  Bu duyguyu yaşayanlar bu duyguyu başkalarına da yaşatırlar. Böylece herkes bir birini anlar ve bir birlerine güven duyar.  Tatilde uzun sürelerle birlikte zaman geçirme imkânı bulan aileler daha mutlu oluyorlar.

Tatil Boşa Geçecek Zaman Mıdır?

Kanun gereğince çalışmaya ara verileceği belirtilen süre, dinlenme. Okul, meclis, adliye vb. kuruluşların çalışmasını durdurduğu veya kapalı bulunduğu dönem. Eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre, olarak tanımlanan tatil kavramının Müslümanın hayatındaki yeri neresidir?  Kimilerine göre Müslümanın hayatında tatil kavramı yer almazken kimilerine göre tatil gezme ve gördüklerinden ibret almadır.  Kimilerine göre de Müslümanın tatili olur ancak Müslümanın ataleti olmaz.  Yani Müslüman için tatil demek hiçbir işin yapılmadığı sadece boş boş oturulduğu zaman dilimi değildir. Çünkü Müslümanın ömür boyu sürecek olan asla ara veremeyeceği işleri(ibadetleri- kulluk faaliyetleri) vardır. Kendisine tanınan hayat emanetini en doğru ve en güzel bir biçimde tamamlayarak Rahmana kavuşma gayretindedir Müslümanlar.

İster gezerek ister evimizde “Tatil” olarak yapılabilecekler de var.

 

Tatilde Neler Yapılabilir?

 

Yaz Etkinlikleri

Programlarının içerisinde kültür, sanat, spor gibi etkinliklerin yer aldığı dini bilgilerin öğretildiği yaz etkinlik programlarına şartlarımız el verdiğince hem kendimizi hem de çocuklarımızı dahil etmeliyiz. İnsan kendisi gibi giyinen kendisi gibi konuşan kendisi gibi duygulanan insanlar arasında mutlu olur.

 

Birlikte Namaz Kılmak

Mümkün olduğu kadar namazların cemaatle kılınmasına özen gösterilmelidir. Bu yıl da Ramazan ayının okulların tatil dönemine gelmiş olmasını fırsat bilerek ailece açık alanlarda iftarlar yapmak, teravih namazları kılma, ardından dondurma yeme zevki tatmak,  mümkünse birlikte bir hizip kuran tilavetin de bulunmak gibi etkinlikleri yapmak aile bağlarını kuvvetlendirir.

 

Geziler

Çok gezen mi çok okuyan mı? Sorusuna çoğunlukla çok gezen daha çok bilir cevabı verilir.

Gezi sırasında bireylerin bir birlerine yardım etmeleri, diğer günlere göre daha uzun süreli sohbet etme imkânı bulmaları yakınlaşmayı da beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda görülen yerdeki farklılıklar insanların kendilerinin nelere sahip olduğunu da kendilerine hatırlatır. Geçmiş kültürlerin bıraktığı izleri yakından tanımak gelecek nesillere zengin miras bırakmak açısından insana ufuk genişliği sağlamaktadır.

De ki: "Yeryüzünde dolaşın da Allah'ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığına bakın. Sonra Allah (aynı şekilde) sonraki yaratmayı da yapacaktır. (Kıyametten sonra her şeyi tekrar yaratacaktır) Şüphesiz Allah'ın gücü her şeye hakkıyla yeter." (Ankebut 20)

Yeryüzünde gezip dolaşmadılar mı ki, düşünecek kalpleri, işitecek kulakları olsun? (Dolaştılar, ama ibret almadılar). Çünkü gerçekte gözler değil, göğüslerdeki kalpler (kalp gözleri) kör olur. (Hac 46)

Kitap Okuma

İlk emri ‘’oku’’ olan ilahi mesajın muhataplarının kitaptan uzak kalmalarının izah edilir bir yanı yoktur. Bu tatilde en azından bir meal bir siyer ve birde sosyal içerikli bir kitap okunmalıdır.

Sıla-i Rahim Yapmak

Tatili en güzel değerlendirme şekli hiç şüphesiz sıla-ı rahim( akraba ziyareti) yapmaktır.

Yaşadığımız sosyal ve iktisadi hayat şartları insanları çekirdek aileye doğru sürüklemiş bireylerin akrabaları ile olan bağlarını neredeyse koparma noktasına getirmiş bulunmaktadır.  Ekonomik şartların her birini bir yere savurduğu kardeşlerin çocukları bir birlerine yabancı, farklı kültürel etki altında farklılaşmış değer yargılarına sahip insanlar haline gelebiliyor. Bu arada da aile büyükleri de yalnızlaşmış zor hayat şartları içinde yaşama mücadelesi veriyorlar.

Sıla-i rahim insana büyük bir aile olmanın güven duygusunu yaşatırken, gençlere de ömürleri varsa bir gün kendilerinin de yaşlanıp yardıma muhtaç bir hale gelebileceğini dolayısıyla büyüklerine karşı daha saygılı olmayı da öğretir.

Piknikler

Tatillerin en zevkli zaman dilimleridir. Piknik öncesi evlerde ki hazırlık heyecanı ile piknik sonrası yorgunluğuna varıncaya kadar her bir aşaması ayrı bir güzelliktir. Piknik sırasında hazırlanan yemeğin hep birlikte yenmesi hele birde semaverde yapılmış çay, közde pişirilmiş kahvenin kokusu ve tadı herkesin gönlünde mutluluk gülleri açtırır.

Film Seyretmeler

Ahlak notu yüksek estetik özelliğe sahip filmlerin birlikte seyredilmesi de tatillerde yapılabilecek etkinlikler arasında yer alır. İçerdiği mesajı göze ve kulağa birlikte vermesiyle de filmler insanlarda algı oluşturmada önemli bir yere sahipler. Son dönemlerde yayınlanan Diriliş, Milat ve Filinta gibi diziler hem tarihi şahsiyetlerimizi hatırlatması hem yakın geçmiş hakkında çerçeve bilgi sunması adına iyi örnekler.

Müslümanın en kıymetli hazinesi zamanıdır. Hiçbir Müslüman zamanını boşa geçirecek kadar zengin değildir.

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr

Temmuz 2015

Sayı: 46